• Det er normalt for meg å gå med våpen, sa drapstiltalte Joe Erling Jahr (20), da Holmlia-saken startet i Oslo byrett i dag. Jahr er sammen med to andre tiltalt for drapet på Benjamin Hermansen i januar i år.

Joe Erling Jahr (20), Ole Nicolai Kvisler (22) og Veronica Andreassen (18) er tiltalt for å ha drept Benjamin Hermansen på Holmlia fredag 26. januar.

— Uprovosert og rasistisk

«Drapet var uprovosert og rasistisk motivert», står det i tiltalebeslutningen.

Ingen av de tre tiltalte erkjenner straffskyld for selve drapet, men har erklært seg delvis skyldige på andre punkter i tiltalen.

Bar kniv på ryggen

Jahr forklarte retten i dag at årsaken til at han bærer våpen, er for å true eller komme seg ut av situasjoner han ikke liker. Den kvelden Jahr møtte Benjamin Hermansen på Holmlia, bar han en kniv på ryggen.

Jahr hevdet i dag at det oppsto munnhuggeri og knuffig den kvelden han traff Benjamin Hermansen. Videre forklarte Jahr at de to snublet, og falt over et gjerde. 20-åringen hevder at han ufrivillig traff Benjamin med kniven i ryggen i det de falt.

Dårlige erfaringer

— Jeg har negative erfaringer med mørke mennesker, og har lett for å glemme at de kan være hyggelige, forklarte Jahr.

20-åringen fortalte videre at han som 14-åring ble banket opp av en gruppe afrikanere, og at han etter dette har lett for å skjære alle over en kam.

— Det ligger ikke noe politisk eller ideologisk bak, hevdet han i dag.

Retten ønsket også at Jahr skulle fortelle om miljøet han vanker i. 20-åringen fortalte at noen av barndomsvennene har blitt nynazister. Selv har han i retten ikke direkte beskrevet seg selv som nynazist, men har gitt uttrykk for å sympatisere med en del av gruppens synspunkter.

— Jeg har lest noen hefter, men ikke standard nazilitteratur. Personlig liker jeg miljøet. For andre kan det virke hardt, i måten de prater på, fester på, måten de er på, sa Jahr i retten i dag.

Han beskriver sin egen rolle i miljøet som tilbaketrukket, og at festingen og det sosiale samholdet var det som tiltrakk ham.

— Det er flere i mijøet som har negative erfaringer med mørkhudete, og det er sånne erfaringer som gjør oss blinde, la Jahr til.

Stukket med to våpen

Under sakens første dag i retten kom det også frem at Benjamin Hermansen mest sannynlig ble stukket til døde med to forskjellige stikkvåpen.

Obuksjonsrapporten viser at stikket i ryggen sannsynligvis er påført med et annet stikkvåpen enn stikkene forfra. Men etterforskerne har ennå ikke funnet våpnene, etter drapet i januar i år.

- Første gang

Tor Erling Staff forsvarer drapstiltale Joe Erling Jahr.

— Det er første gang jeg forsvarer en person mot et folketog, en statsministertale og en tung mediekampanje, kommenterte Staff da saken startet.

Advokaten gikk hardt ut mot Jahrs medtiltalte, Veronica Andreassen, og kritiserte hennes rå bruk av pressen.

— Dette har vært en offensiv fra Andreassen før hovedforhandlingen, for å skape sympati for seg selv, sa Staff i dag.

Dette tilbakeviser advokat Tor Kjærvik, som forsvarer dne 18 år gamle jenten.

— Dette dreier seg ikke om kynisk utnytting av mediene. Veronica forventer ingen sympati. Intervjuene har vært en del av hennes kamp for å komme ut av dette miljøet, sa Kjærvik i retten i dag.

Grundig sjekk

Samtlige tilhørere måtte gjennom en grundig sikkerhetssjekk før de fikk ta plassen i rettssalen i morges. Saken går i en av de største salene i Oslo tinghus. I tillegg er det satt av et rom for tilhørere, som har plass til 130 personer.

Blant de mange fremmøtte var også Benjamin Hermansens mor.

Pressen stilte også mannsterkt da saken startet mandag morgen. Det er satt av ti dager til saken.

DØDE: 15 år gamle Benjamin Hermansen døde 26. januar, etter å ha blitt påført flere knivstikk.
Arkivfoto