• Norge oppfatter seg som fanebærer for menneskerettighetene, men er medskyldig i USAs overgrep, mener Amnesty International.

— Europeiske statsledere snakker med to tunger om menneskerettigheter. De er kjapt ute for å påpeke andre lands overgrep, samtidig som de enten samarbeider med- eller lukker øynene for CIAs hemmelige fangetransporter. Det sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge.

I dag offentliggjør Amnesty sin årlige rapport om menneskerettssituasjonen i verden. Her blir de europeiske landene anklaget for dobbeltmoral. Egenæs sier kritikken også rammer Norge, ikke minst fordi norske flyplasser knyttes til den amerikanske fangetransporten.

— Denne transporten bidrar til forsvinningene og torturen i den USA-ledede krigen mot terror, sier Egenæs.

- Plikt til å gripe inn

Fly som tidligere har vært brukt til transport av fanger har mellomlandet her i landet og brukt norsk luftrom. Det dreier seg også om fly som har vært utleid til CIA eller er eid av den amerikanske etterretningsorganisasjonen gjennom postkasseselskaper, ifølge Amnesty-generalsekretæren.

Europarådets generalsekretær Terry Davis har tidligere uttalt at det er de enkelte lands plikt til å gripe inn dersom noe tyder på at enkeltpersoner fraktes i fly til ukjent bestemmelsesmål mot sin vilje.

— Et lands myndigheter har også rett til å gripe inn mot fly, og borde det, dersom det er skjellig grunn til mistanke om at det brukes til kriminell virksomhet, sier Egenæs.

- Hodet i sanden

Norske myndigheter blir beskyldt for å stikke hodet i sanden og godtroende akseptere de amerikanske forsikringene om at det ikke sitter fanger i flyene.

Flygingene har foregått siden 2001, og den norske koblingen er avslørt gjennom en serie artikler i Stavanger Aftenblad. Ifølge en rapport til Europarådet var Norge i oktober 2001 med på et hemmelig og bindende NATO-vedtak som ga CIA frie hender i Europa i krigen mot terror.

Egenæs mener det er særlig urovekkende at USA, og flere europeiske land som tidligere har talt høyt om menneskerettighetenes ukrenkelighet, nå er i ferd med å miste sin troverdighet ved å ta i bruk brutale forhørsmetoder eller stilltiende akseptere disse. Amnesty nevner spesielt såkalt «waterboarding», som CIA innrømmer å ha brukt mot terrormistenkte fanger med angivelig al Qaida-tilknytning.

Vannterror

Teknikken går ut på at man legger fangen med hodet lavere enn lungene for å unngå at fangen får vann i lungene og drukner, før vann helles over nese og munn. Dette gjøres gjennom en klut som hindrer fangen i å puste ut og skaper en panisk opplevelse av reell drukning.

— Det er ikke tvil om at dette er en torturmetode. Hensikten er å skape mest mulig smerte og ubehag, sier Egenæs.

— Noen positive utviklingstrekk?

— Vi ser nedgang i bruken av dødsstraff. FN har også vedtatt midlertidig stans i bruk av dødsstraff. Det er også oppløftende når advokater i Pakistan, munker i Burma og kvinner i Iran bidrar til å skape større bevissthet og engasjement om menneskerettigheter i sine egne land. I et lengre perspektiv er det heller ingen tvil om at situasjonen totalt sett er bedre enn for seksti år siden, da verdenserklæringen om menneskerettighetene ble vedtatt av FN, sier Egenæs.

Hva synes du om Amnestys utspill? Diskutér saken her.

KEVIN LAMARQUE