MARIANNE RØISELAND marianne.roiseland@bt.no

— Nei, takk, jeg har spist min kvote for i formiddag. Jeg spiste opp nistepakken fra i går, sier Arne Sortevik.

Han lar seg ikke friste av lekre kaker i Baker Bruns konditori. Personlig nøysomhet, måtehold og forsiktighet kjennetegner Frps fremste i Bergen. Førstemannen på stortingslisten. Men rundt landets oljeformue vil han slett ikke slå noen stram livrem.

- Masse oljepenger - Jeg mener vi bør bruke masse oljepenger. Folk flest må få føle at de bor i et velstående land, men vi må bruke penger på en måte som ikke gjør økonomien overopphetet, sier Sortevik.

Han har penger i massevis. Mer enn nok til alle partiets kampsaker. Han vil gi skatte- og avgiftslette, ruste opp skoler og veier, og bygge broer og tunneler.

— Oljerikdommen vår er så ufattelig stor at det er mulig å bruke penger nå og samtidig tenke på fremtiden, mener Sortevik.

Utenlandske tjenere Frp-toppen ser for seg at utenlandske entreprenører kommer til landet for å bygge veier, broer og sykehjem. Sykehustjenester kan hentes i utlandet, det samme kan pleiere. Som i Kuwait, der rike innbyggere lar seg tjene av fattige naboer på andre siden av landegrensen.

— Norge kan godt bli litt mer Kuwait, mener Sortevik.Men grensen skal være nær lukket for folk som flykter fra krig og nød.

Idyll og samling I dag starter landsmøte i Fremskrittspartiet. Uten opprørere fra Hordaland og andre verstinger. Uten eks-kronprins Terje Søviknes.

— Landsmøtet kommer som en befrielse. Endelig skal vi få fokus på politikken, sier Sortevik.

Han tror ikke rabalderet det siste året kommer til å prege landsmøtet. Og han kommer ikke til å savne Sigrun Sangolt Natås eller Vidar Kleppe. Sortevik er glad for å være kvitt dem. Han har aldri lagt skjul på det.

— Jeg tror vi kan gjøre et godt valg. Målet er å gjøre det betydelig bedre enn ved forrige stortingsvalg, da vi havnet rundt 16 prosent, sier Sortevik.

På den siste meningsmålingen oppnådde Frp 16,3 i Hordaland. Bare to stortingsmandater er sikret. På nominasjonsmøtet i januar håpet Sortevik på fem Frp-plasser fra Hordaland.

Ikke paranoid - Jeg ville fremstå som en tullete optimist hvis jeg fortsatt skulle tro på fem. Fire representanter er realistisk etter det dere og andre kaller for bråket i Frp, sier Sortevik. Selv mener han partiet har vært utsatt for en aksjon fra "noen" i samfunnet som mente Frp var i ferd med å bli for sterkt.

— Er ikke den teorien litt paranoid?

— Nei. Jeg stiller bare spørsmålet. Det var nok mange som fikk en ubehagelig overraskelse da målingene, som gjorde Frp til landets største parti, kom sist høst. Mange har et motiv og det finnes alltid nyttige idioter, sier Sortevik.

Frp/landsmøtet* Frp samles for 28. gang til landsmøtet etter et år preget av strid og splid, utrensninger og eksklusjoner, sex med en 16-åring og nestformann Terje Søviknes' avgang, voldtektsanklager, politihenleggelser og en stortingsgruppe redusert fra 25 til 20.* Landsmøtet skal vedta nytt prinsipp- og handlingsprogram. 28 endringsforslag gjenstår etter tre høringsrunder i partiorganisasjonen. Det er uenighet om blant annet rovdyr, bompengestasjoner, sameting, atomvåpen på norsk jord, homofiles mulighet til adopsjon, gratis tannbehandling og vannføringen i lakseelever. * Lørdag holder Carl I. Hagen holde sin tale til landsmøtet i åpent lende på Youngstorget.* Søndag overtar John I. Alvheim nestledervervet fra Terje Søviknes. * Hordaland møter med 16 delegater på landsmøtet i Oslo denne helgen.