• Nei, Norge vil ikke være i krig når våre F-16 fly settes inn over Libya, alt før helgen. Det sa forsvarsminister Grete Faremo til bt.no i Stortinget tirsdag formiddag.

Da hadde hun og utenriksminister Jonas Gahr Støre orientert Stortingets utvidete utenrikskommite om situasjonen, bak lukkete dører. Etter en drøy time kom de to statsrådene og de syv parlamentariske lederne ut igjen. Tonen var enstemmig; full støtte til FN-resolusjonen og norsk deltakelse i de operasjonen i libysk luftrom som nå er i gang.

Det var første gang etter det historiske FN-vedtaket fredag at samtlige politiske partier i Norge ble bredt orientert av regjeringen. Og det var ingen som opponerte mot regjeringens håndtering av saken, og vedtaket om å sette norske styrker inn.

Verken forsvarsministeren eller utenriksministeren kunne si nøyaktig når det første av de seks norske F 16-flyene vil lette fra sin base på Kreta.

— Meget snart, trolig før helgen, var det lengste Faremo ville strekke seg.

Ingen norske på bakken

Det er ikke aktuelt å sette norske styrker inn i eventuell strid på bakken i Libya. Men det har vært spekulert på om norske spesialstyrker alt kan være på plass, for å lede ildgivingen fra Nato-flyene som har operert i flere døgn.

Dette har norske spesialsoldater gjort i Afghanistan ved flere anledninger.

— Nei, det er ingen norske spesialsoldater i Libya, slo Grete Faremo fast på en improvisert pressekonferanse i Vandrehallen etter møtet i utenrikskomiteen.

70 mill +

Den norske innsatsen, med seks fly og et mannskap på rundt ett hundre, vil i utgangspunktet koste Forsvaret 70 millioner kroner, men trolig mer, opplyste statsråd Faremo. Dette er penger som vil bli gitt som tilleggsbevilgning ut over årets statsbudsjett.

— Det er uansett viktig for meg å si at de norske kvinner og menn som skal ut i denne operasjonen skal vite at de har et samlet Storting bak seg. Og han hadde dekning for sien ord. En kort prat med de sentrale lederne i samtlige partier bekrefter dette. Men som Erna Solberg (H) sa til bt.no: For oss er det den humane situasjonen og beskyttelse av sivile som er avgjørende. Jeg kan ikke se at FN har gitt noe mandat til å avsette Gadaffi, selv om det gjerne blir resultatet av denne aksjonen, sier Jonas Gahr Støre.