Samme dag som det prosederes i drapssaken i tingretten i Oslo, bruker en av verdens mektigste aviser bred spalteplass på drapet.

"Kan det være grunn til å tvile på det perfekte land?" Slik starter New York Times-artikkelen om Benjamin-drapet. Artikkelen fortsetter med at det etter Benjamin Hermansens voldelige og triste død absolutt er grunn til å stille dette spørsmålet.

Norge beskrives som et land som i mange år har fremstått i et dunkelt lys av "anstendig velstand" med sin oljerikdom og sosiale likeverd.

— Landets tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland sa det var typisk norsk å være god". Men saken om Benjamin Hermansen, en 15 år gammel afrikansk-norsk gutt som ble stukket i hjel på en sidevei av nynazister, har på foruroligende vis utfordret dette fredfylte bildet. Saken reiser spørsmål om hva det betyr å være norsk og europeer, i en befolkning og et kontinent i rask endring, skriver avisen.

Mot høyre Ifølge New York Times har Benjamin-saken gjort nordmenn oppmerksomme på at landet har et problem med rasisme. Avisen betegner også valget i Danmark som et bevis på et Skandinavia på vei mot høyre.

ýI Danmark gjorde et anti-innvandringsparti det bra ved valget i november. I Norge tapte Arbeiderpartiet valget sist september etter 80 års dominans, og inn kom en koalisjonsregjering som henter støtte fra et innvandringsfiendtlig Fremskrittsparti, skriver New York Times.

Rasekonflikter Konflikter om innvandring og om forskjellige folkegrupper er ikke noe nytt i Skandinavia, heter det:

ýI mange år har utlendinger blitt dratt hit av imøtekommende asylordninger og gode velferdsordninger. Nå kjemper de skandinaviske land med utfordringene de har fått som flerkulturelle samfunn.

New York Times skildrer Oslo som en by delt i to forskjellige verdener. Det er et velstående Oslo vest, og det er et Oslo øst med "skitne gater fylt opp av innvandrere, asylsøkere og andre utlendinger".

ýDisse verdener møtes i det kliniske lyset i rettssal 227 i Oslo tinghus, skriver avisen, som beskriver hvordan Joe Erling Jahr under rettssaken har tatt på seg skylden for drapet, mens medtiltalte Ole Nicolai Kvisler og Veronica Andreassen har "skriblet notater og tygget tyggegummi".

Michael Jackson New York Times beskriver også hvordan Benjamin Hermansen har blitt et symbol på kampen mot nynazismen. Michael Jackson har blant annet dedikert sin siste CD til Benny, som han kaller den drepte 15-åringen.

Norsk opinion har stilt seg bak kampen mot nynazismen i Benjamin-saken, påpeker avisen. Men mange nordmenn stiller ikke bare spørsmål ved konfliktene i kjølvannet av innvandringen, men også ved en velferdsstat som i årevis har gitt et av verdens høyeste skattenivåer, heter det i artikkelen.

ýVi er ikke lenger fornøyd med vårt velferdssystem, siterer New York Times Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle.

ýDet er en mangel på tillit til sosialdemokratiet. Vi var vant til å ha gode skoler, sykehus og god eldreomsorg. Men nå ser vi at kvaliteten på disse grunnleggende tilbudene ikke lenger er så god, sier Stanghelle.

Øystein Pedersen, som er talsmann for Antirasistisk Senter i Oslo, sier at Norge fremdeles er et svært "hvitt samfunn".

ýNordmenn føler fortsatt at nye kulturer er skremmende, sier Pedersen til New York Times.

DREPT: Benjamin Henriksen.
Foto: Scanpix