Avtalene som en rekke land i NATOs ISAF-styrker, blant dem Norge, har inngått med den afghanske regjeringen om fangebehandling, virker ikke i praksis, heter det i en rapport som Amnesty offentliggjør mandag.

Amnesty dokumenterer ved hjelp av en rekke vitneutsagn at mange fanger som er utlevert til det afghanske sikkerhetspolitiet NDS av ISAF, blir utsatt for sult, tortur og mishandling, og at ISAF-land som Norge og Belgia mister kontakten med fanger de har overlevert til afghanske myndigheter.

Støt og kabler

Fanger forteller at de er blitt utsatt for elektriske støt, at de er blitt slått med mursteiner og bunter med kabler at de har fått neglene trukket ut og at de blir utsatt for kulde.

— Vi ble brakt til NDS i Kandahar. Jeg ble slått på ryggen og spesielt på nyrene med en metallkabel. Etter 50-60 slag mistet jeg bevisstheten, men da jeg kom til meg selv igjen, fortsatte de å slå. Senere ble jeg hengt opp i en krok i taket med en metallstang under armene og knærne, mens de fortsatte å slå meg. Slik hang jeg i en time til jeg mistet bevisstheten, heter det i et vitneutsagn Amnesty har innhentet.

Flere fanger understreker at de fikk bra behandling mens de var i ISAF-styrkenes varetekt, men at mishandlingen begynte etter at de ble overlevert til NDS.

Høflige canadiere «Abdul Wali, 23 og skredder, sa han ble arrestert av canadierne og behandlet på en høflig måte til de overleverte ham til afghanske soldater, som slo ham. Han sa han ble banket opp kontinuerlig, bortsett fra når canadiske soldater besøkte utposten der han ble holdt. Verre juling fikk han senere da han var i hendene på politiet og NDS,» heter det i en rapport fra den canadiske avisa Globe and Mail om 15 fanger som canadiske styrker hadde tatt, som Amnesty siterer fra.

Canadiske myndigheter sier selv at de har mottatt minst seks rapporter om fanger som er blitt utsatt for tortur.

Amnesty skriver også at organisasjoner som Røde Kors og den afghanske menneskerettskommisjonen ikke har fått lov å besøke fengslene, enda de i avtalene er utpekt til å kontrollere hvordan fangene behandles.

Avtalene virker ikke

Foruten Norge har land som Canada, Danmark, Nederland og Storbritannia undertegnet avtaler med afghanske myndigheter, mens andre land er i ferd med å undertegne avtaler. Norge er et av landene som har utlevert fanger.

Amnesty understreker at avtalene som er inngått, er gode nok, men at de i praksis ikke fungerer. Derfor mener organisasjonen at ISAF må slutte å utlevere fanger mens de hjelper afghanske myndigheter med å rydde opp i forholdene.

— Så lenge det er slik at man er usikker på hva som faktisk skjer med fanger som blir overlevert, og vi vet at det faktisk er dokumentert at mange fanger som overleveres av ISAF, blir torturert og mishandlet, pålegger det Norge et eget ansvar for å sørge for at dette ikke skjer, sier politisk rådgiver i Amnesty, Beate Slydal, til NRK.

Medansvar

Amnesty understreker at man har et ansvar også når overleveringen skjer gjennom flere ledd, for eksempel hvis fanger som overleveres til britiske ISAF-styrker, leveres videre til afghanske myndigheter.

Flere norske organisasjoner, blant dem Advokatforeningen, støtter Amnesty og mener at når Norge ikke har noen garanti for at fanger ikke utsettes for tortur, bryter Norge menneskerettighetene når de utleverer dem.

Disse organisasjonene mener at Norge vil bli utsatt for kritikk av FNs torturkomité. i Geneve mandag.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre viser til avtalen som Norge har inngått med Afghanistan, og sier at Norge ikke på forhånd har fått noen melding om hva som blir tatt opp i møtet i Geneve mandag. (©NTB)

OMSTRIDT: ISAF-soldaten Sigurd fra Oslo ved den norske gjenoppbyggingsstyrken (PRT) i Fayrab-provinsen i Nord-Afghanistan patruljerte i provinshovedstaden Maymaneh i vinter.
Junge, Heiko
FÅR KRITIKK: En fransk soldat i ISAF-styrkene holder vakt i Shakar Darah-området, 20 kilometer nord for Kabul.
STRINGER/AFGHANISTAN