Skal du handle noe på nettet, bør du være ekstra forsiktig for tiden. Det florerer nemlig av såkalt Nigeria-svindel på de ulike annonseringssidene.

– Nigerianerne har tydeligvis oppdaget at nordmenn er litt lettlurte, sier økonomidirektør i finn.no, Frode Nordseth.

Dyre varer til god pris

Svindelannonsene er skrevet på norsk og har flotte bilder, både tekst og bilder blir stjålet fra andre annonser på nettet. Ofte er det også et telefonnummer man kan ringe, men dette er tilfeldige numre som svindlerne dikter opp.

– Det er alltid dyre varer de annonserer til en veldig god pris, folk går ofte på fordi de er veldig opptatt av å gjøre en god handel, sier Nordseth.

Svarer du på annonsen, får du en e-post tilbake på gebrokkent engelsk der annonsøren alltid har en god grunn for at han selger varen så billig. Så ber de deg om forskuddsbetaling, gjerne igjennom fiktive utenlandske firma.

Er lukrativt

Mange kjenner nok lusa på gangen, og skjønner at et tilbud som virker for godt til å være sant, er det. Dessverre gjelder ikke det alle.

– Det er tydeligvis nok folk som går på dette til at det er lukrativt. Vi jobber med å endre systemene våre for å kunne luke ut slik svindel, men slikt tar tid. Samtidig blir svindlerne flinkere til å lure oss.

Nye strategier

Nå har de nemlig også begynt å tilby norsk ungdom betaling for å legge ut annonser for dem.

– Vi har hørt at ungdom blir kontaktet via internett, og spurt om de vil legge ut annonser for flere iPoder, mot at de får en iPod selv. På den måten blir svindlerne vanskeligere å ta, og annonsene virker mer seriøse. Det er selvfølgelig ingen som noensinne får iPoden sin, sier Nordseth.

En annen ny strategi, er å lure noen dobbelt.

– Dersom de har mottatt penger fra noen, kan de prøve å lure dem enda en gang. Etter en uke sender de for eksempel en e-post der de utgir seg for å være tollvesenet i det landet det gjelder. De forklarer at varen du har kjøpt, er en svindel, og at om du betaler dem et mindre beløp, får du pengene dine tilbake, forteller Nordseth.

I tillegg er det trolig de samme folkene som står bak utsendingen av Ikea-mailen de siste dagene, og de har tidligere sendt ut lignende e-poster der de utgir seg for å være fra finn.no.

Nordseth oppfordrer alle til å ta sine forholdsregler, og ikke overføre penger uten å bruke et sikkert betalingssystem.