Et bilde politiet har sikret seg fra bomringen i Bergen, viser en Honda Civic som passerer 10. mars i fjor – bare tre uker før dødsranet.

Politiet har ikke greid å identifisere hvem som sitter i bilen, men knytter den til David Toska, Erling Havnå og Alf Henrik Christensen. De to sistnevnte leide bilen av et firma i Arendal, hvor flere andre biler som ble brukt under ranet, også ble leid.

— Min klient har forklart at han dro til Bergen sammen med Toska fordi de skulle besøke hans samboer hjemme hos familien Toska. De kjørte en gammel japansk bil, forteller Andersens forsvarer, advokat Steinar Wiik Sørvik.

Han er ikke kjent med at formålet med turen skal ha vært noe annet.

Det virker som statsadvokat Tor Christian Carlsen ønsker å knytte flere av de tiltalte til Bergen, men vil ikke si hvilke bevis de har for det, eller om det har vært noe planleggingsmøte før ranet i Bergens-området, eller på Radøy hvor David Toska vokste opp.

— Turen til Bergen vil bli et bevistema i saken. Jeg vil ikke foregripe det som skal skje i retten, sier aktor til bt.no.

Opplysningen om bergensturen fikk politiet etter at retten ga dem tillatelse til å hente inn autopass-data i Bergen. Det betyr at politiet sitter på informasjon om alle passeringer før og etter ranet. Om politiet har hentet inn bilder fra overvåkingskamera og opplysninger fra andre registre i Bergens-området, vil de ikke svare på.

Heller ikke forsvarerne kjenner til hvilke grep politiet har brukt. Det vil det derimot nå bli endring på. I går avsa Høyesterett en svært viktig kjennelse som gir forsvarerne tilgang til alt materiale som politiet har brukt i Nokas-etterforskningen. Dette er materiale som politiet til nå har nektet å utlevere.