I enda en stor straffesak er det politiets omfattende etterforskning etter Nokas-ranet som har spilt en avgjørende rolle. I alt 14 personer sitter på tiltalebenken når straffesaken starter i Oslo tingrett tirsdag.

I september 2004 fattet etterforskerne mistanke til et større parti hasj som skulle føres inn til Norge. Sporet dukket opp som en tilfeldighet i den massive avlyttingen av telefoner i Nokas-etterforskningen. Den videre etterforskningen, der 16.000 tekstmeldinger og telefonsamtaler ble avlyttet, rullet opp kanskje Norges største hasjliga.

Nettverk

– Vi fikk en liten flik av noe mistenkelig som førte til at det var mulig å dra opp hele historien, sier statsadvokat Geir Evanger til NTB.

Politiet mener Danny Bungard (30) er lederen av et avansert nettverk som samlet inn i 6,4 millioner kroner og forsøkte å smugle inn i totalt 762 kilo hasj fra Nederland til Norge. Bungard ble pågrepet i Malaga sammen med David Toska 5. april 2005 og har siden sittet i varetekt.

Også Toska er tiltalt i saken. Etter det påtalemyndigheten mener å kunne føre bevis for, skal Toska og en 29 år gammel kamerat ha investert 4,3 millioner kroner for å kjøpe 200 kilo av hasjpartiet. Kameraten er den som skal ha hatt fullmakt til å forvalte Toskas midler, både mens sistnevnte var på rømmen etter Nokas-ranet og etter at han var blitt pågrepet.

– Min klient erkjenner befatning med pengene og at de stammer fra straffbare handlinger, men han nekter for å ha hatt noe med hasjen å gjøre, sier 29-åringens forsvarer, advokat Vidar Lind Iversen, til NTB.

Vågal etterforskning

Partiet på 762 kilo hasj var delt i to transporter fra Nederland til Norge 29. og 30. november 2004. Politiet kom for sent til å ta traileren som fraktet de første 290 kiloene narkotika mandag 29. november. Sjåføren av vogntoget slapp unna, men de norske mottakerne ble arrestert og stoffet beslaglagt.

Ved å ta alle mobiltelefonene til personene i mottakerapparat ble en vågal aksjon satt i gang av etterforskerne. De ga seg ut for å være med på smuglingen og svarte på tekstmeldinger og samtaler som kom inn. Dette førte til at de 30. november kunne pågripe tre nederlendere og et vogntog med 470 kilo hasj.

Ved flere anledninger ringte bakmennene Bungard og Toska fra en telefonkiosk i Paris. I retten vil påtalemyndigheten spille av opptak hvor en tydelig nervøs Toska stiller kontrollspørsmål for å bekrefte identiteten til personen han snakker med.

Toska lo lettet

Utstyrt med etterretningsinformasjon svarer politimannen bekreftende og riktig på spørsmålet. Toska er imidlertid fremdeles i tvil og ber han om å si noe på norsk. Politimannen svarer på syngende trøndersk: «Kem prate æ med?»

Svaret utløser en lettelsens latter i den andre enden av telefonrøret.

– Vi kjenner ikke igjen stemmen din, men vi vet at du ikke er fra hovedstaden, sier Toska, igjen på engelsk.

Ifølge politiet, som har analysert lydopptakene, sto Danny Bungard sammen med ham i telefonkiosken. Flere ganger under telefonsamtalene konferer de to seg imellom

TILTALT: Politiet mener David Toska investerte Nokas-millioner i et rekordstort hasj-parti. Toska har så langt nektet skyld i saken. Her er Toska fotografert etter pågripelsen i Malaga i april 2005.
HOVEDTILTALT: Politiet mener Danny Bungard er hovedmannen bak det store narkopartiet som ble forsøkt fraktet inn i Norge høsten 2004. Bungard ble pågrepet i Spania sammen med David Toska.
GUARDIA CIVIL