• Du vil knapt tro hvor mye djevelskap som foregår på norske arbeidsplasser.

Vi er på hyttebesøk hos Frode Sørensen (55) på Holsnøy. Han smiler, skjemter og skratter. Men det er bare en fasade, og 55-åringen vet det selv.

— En overlevelsesmekanisme. Jeg burde la være, men det er min måte å holde følelsene i sjakk på, sier han.

Kvasse klør

I fjor ble Sørensen tilkjent 1,2 millioner kroner i erstatning av Bergen tingrett. Dommeren slo fast at han var blitt mobbet og trakassert av en avdelingsleder i Nera Mechatronics.

Nå er den uføre 55-åringen blitt et slags symbol for dem som herjes med av jobbmobben. Han blir nedringt av andre som hakkes på av sjefen.

— De første tre ukene etter dommen var helt ville. Det ringte ustanselig. Utkjørte mennesker med redselsfulle historier. Og det kimer i røret fremdeles.

For Sørensen er som å bli pirket med kvasse klør i et åpent sår. Men også god terapi.

— Det er ekstremt sårt å møte slike skjebner dag etter dag. Samtidig hjelper det meg også på et vis. Å vite at jeg ikke er alene. At det ikke er meg det er noe i veien med.

55-åringen nikker gjenkjennende til UiB-undersøkelsen.

— Vet du hva som er verst for mange? Å se at sjefene som har herset med dem faktisk gjør karriere i samme bedrift mens deres egne liv er i ferd med å kollapse. Jeg bruker ofte denne spissformuleringen: Det er fullt tillatt å drepe folk her i landet, bare det skjer langsomt nok. Nå må noen stoppe denne galskapen. Fjerne disse herskesyke folkene.

Drømmejobb

Frode Sørensen elsket arbeidet sitt som kalibreringstekniker. Tre uker ferie ble for mye. Til det skar seg i 1996.

— I 28 år gledet jeg meg til å gå på jobb. Hver eneste dag. I hellane, ofte dundret jeg på vinduet til vakten klokken 05.55 for å komme i gang.

Han vil ikke si så mye mer om sin egen sak. Kampen er nemlig ikke over. Anken skal behandles i Gulating lagmannsrett i november.

Arbeidsgiveren bestrider at Sørensen er blitt mobbet.

— Ventingen er kanskje det verste. Det er som å sykle uten pedaler. Du kommer deg ikke videre. Tiden bare forsvinner. Jeg greier knapt å skille uker fra år, sier 55-åringen.

Og ber tynt:

– Nå må du for all del ikke fremstille meg som en slags helt. Gudene skal vite at jeg ikke føler meg som en.

<b>HOBBYBOTANIKER:</b> Frode Sørensen rusler rundt på en romslig hyttetomt på Holsnøy i Meland kommune. Her steller han med 100 forskjellige rhododendronplanter. Det får tiden til å gå. – Og jeg som ikke har grønne fingre, engang, smiler han. (FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN)
PAUL SIGVE AMUNDSEN