Det forteller informasjonssjef ved Oslo Lufthavn Gardermoen, Jo Kobro, til bt.no.

Etter et initiativ fra Sosial— og helsedirektoratet, ble det i dag opprettet et kriseteam ved flyplassen. Teamet består av to leger, av avdelingsleder fra krisepsykiatrisk avdeling i Ullensaker kommune og flyplasspresten.

— Disse har oppholdt seg ved bagasjebåndene i ankomstområdet, og har vært ustyrt med plakater, slik at berørte passasjerer kan ta kontakt, forteller Kobro.

Ribbet for klær og bagasje

Ettersom dette er turister som ankommer Norge med ordinære rutefly fra flere ulike destinasjoner, har det vært vanskelig for kriseteamet å vite hvem som trenger hjelp.

— Noen har jo ankommet flyplassen kun iført T-skjorte og shorts, uten noen eiendeler, og da er det enkelt å peile dem ut. Vi hadde blant annet en hel familie som ankom uten noe som helst - uten bagasje, penger eller papirer. Noen andre ankom bare ikledd treningsdress, og så hadde de seg et håndkle. Det hadde de fått på hotellet, forteller Kobro.

Ber om krisehjelp

Erfaringene så langt viser at mange av de hjemvendte har behov for hjelp. Bortimot 20 passasjerer har hatt samtaler med helsepersonell, og flere vil også bli fulgt opp i løpet av onsdagen. Noen få har også uttrykt behov for akutt hjelp og samtaler med helsepersonell eller prest.

— Dette blir håndtert som en beredskapssak fra vår side. Når det gjelder den videre oppfølgingen, henviser vi folk til å kontakte helsetjenesten i hjemkommunen, påpeker Kobro.

Charterfly kommer torsdag

De første charterflyene med norske pakketurister fra de berørte områdene i Asia ankommer Gardermoen torsdag. Frem til det vil det være svært mange turister som ankommer Norge med ordinære rutefly.

— I første omgang vil kriseteamet være på plass frem til 1. januar. Deretter vil vi vurdere hvilke tiltak som er nødvendig, forteller Kobro.

Så vidt han vet, er dette andre gang Oslo lufthavn etablerer et kriseteam. Første gang var etter Linate-ulykken høsten 2001.

<b>BEHOV FOR HJELP:</b> Informasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Jo Kobro, opplyser at det kriseteamet har bistått 50-60 norske turister på flyplassen i løpet av dagen.
håvard bjelland