Brannvarslingsanlegget og tre nødutganger i Urtegata 31 var ifølge Olav Thon Gruppen intakt. – Bygningen har hele tiden jevnlig tilsyn av flere instanser som skal ivareta sikkerheten, sier konserndirektør Øystein Trøseid.

Han sier selskapet som har installert brannvarslingsanlegget jevnlig kontrollerer at det fungerer. I tillegg var det røykdetektorer i trappeoppgangen der politiet tror brannen startet.

– Urtegata 31 blir kontrollert jevnlig av brannvesenet i kommunal regi, sikkerhetsselskapet kontrollerer, og Thon Gruppen selv foretar jevnlig kontroll hver gang en av leilighetene skifter leietaker, sier konserndirektøren.

Vil hjelpe

Trøseid sier at hans og medarbeidernes tanker nå er hos de mange leietakerne som ikke lenger har noe sted å bo, og hos de pårørende til ofrene for brannen.

– Vi gjør nå vårt ytterste for å hjelpe. Thon Gruppen disponerer både leiligheter og hoteller. Med politiets hjelp håper vi å skaffe alle dem som er rammet tak over hodet i løpet av helgen, sier Trøseid.

Lørdag formiddag var 84 år gamle Olav Thon selv på brannstedet for å vise sin medfølelse med dem som ble rammet av tragedien.

Urtegata 31 var opprinnelig et nonnekloster tilknyttet den katolske kirken på Grønland i Oslo. Da Olav Thon overtok bygget ble nonnecellene oppgradert, men de er ikke endret vesentlig på.

– Stedet består derfor av 54 hybler der det bor en person i hver hybel, sier Trøseid.

Døgnkontroll umulig

Konserndirektøren tilbakeviser påstandene om at nødutgangene var boltet og alarmsystemet ute av funksjon.

NRK meldte lørdag formiddag at nødutgangen på baksiden av Urtegata 31 var boltet igjen og brannslukningsapparatene fjernet. Brannalarmen i bygningen skal ifølge NRK heller ikke ha vært direkte knyttet til alarmsentralen etter at det hadde vært mange falske brannalarmer fra bygningen.

Konserndirektøren stiller seg helt uforstående til dette.

– Ved siste kontroll er det fastslått at de tre rømningsveiene var intakt, og brannvarslingssystemet kontrolleres fortløpende av serviceselskapet, men hva som skjer i et slikt bygg fra den ene dagen til den andre kan vi selvsagt ikke ha full kontroll med, sier Trøseid.

Han bekrefter at det er 54 selvstendige leieforhold i gården. Det er ingen spesiell gruppe som bor i bygget, men helt forskjellige mennesker som har ønsket å leie en slik hybel, sier Trøseid.

ESPEN HOVDE
ESPEN HOVDE
Poppe, Cornelius