Sammen med tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla og tidligere statsråd Karita Bekkemellem deltok han på Oslo Redaktørforenings julemøte mandag kveld for å fortelle om hvordan det er å være i medienes søkelys.

Bjørnebye har klaget Agderposten inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter at avisen har referert fra en nettdebatt, i forbindelse med at han måtte trekke seg som trener i Start.

– Jeg ble rimelig tøft hetset, og jeg ser ikke hets og sjikane som en del av den frie debatten, sa Bjørnebye.

Han fortalte hvordan han, hans familie og bekjente av anonyme nettdebattanter ble dradd inn i et ryktemakeri som blant annet involverte Bjørnebye og Start-spilleres koner.

– Dette er noe av det mest absurde jeg har vært borti. Jeg har bodd ti år i England der man har en svært tabloidisert presse, men jeg var aldri ute for så groteske saker som dette, sa Bjørnebye.

Valla om nettverk Mens Bjørnebye holdt seg til nettdebattene, samlet Valla og Bekkemellem seg om forholdet mellom politikere og journalister i hovedstadspressen, et forhold som de begge mener er preget av nettverk.

Bekkemellem understreket at dette er et område som viser et veldig sammensatt bilde, og der man ikke kan plassere ansvaret på enkelte aktører. Men noen politikere er villig til å gå langt for å sikre seg popularitet og gjenvalg. De går ikke av veien for å lage det hun kaller «drittpakker» om andre politikere, som formidles via de nettverkene som finnes mellom presse og politikere.

– Jeg hadde bestemt meg til ikke å la meg selge, svarte Bekkemellem på spørsmål om hun har vært med på å lage slike drittpakker.

Journalistlauget Valla kom også inn på hvordan nettverk mellom politikere, organisasjons— og pressefolk styrer store mediesaker, som hennes avgang i LO. Og hun snakket om det hun kaller journalistlauget, et laug som er like sterkt og like lite villig til å innrømme feil som legelauget.

Valla fortalte at hun har opplevd sterke ting i forhold til slike medienettverk og har forsøkt å sette søkelyset på dem og pressens bruk av kilder, både anonyme og åpne, uten at det er blitt tatt opp av pressen.

– Hvem skal utøve mediekritikk på dette området, når ikke mediene gjør det selv? Det må jo være et problem at folk slutter å tro på mediene når de ser hvor skjevt saker vinkles, sa Valla retorisk til den rundt 100 personer store forsamlingen før de gikk inn til årets redaktørjulemiddag på Hotel Continental i Oslo.

Hva synes du om nivået på nettdebattene? Diskuter her!

Schrøder, Tor Erik (ARKIV)