I en avtale om togtransport fram til 2011 som ble inngått mellom Samferdselsdepartementet og NSB 22. januar i år, heter det at NSB i de neste årene vil være i en stram bemanningssituasjon hva angår lokførere, skriver Dagbladet.

– Dette vil kunne medføre at selskapet ikke vil kunne oppfylle de produksjonskrav som fremgår i en kortere periode, heter det i dokumentet.

– Orientert

Over 3.000 persontogavganger er innstilt så langt i år. NSB-sjef Einar Enger har lagt fram en handlingsplan der han lover at alle tog skal være i rute mandag. Han bekrefter overfor avisen at mangelen på lokførere er noe departementet har visst hele tiden.

– Vi har orientert om den situasjonen vi er i nå hele tida. Dette er ikke noe vi oppdaget i forrige uke, men noe vi har visst om i flere måneder. Departementet har også vært kjent med situasjonen, sier Enger.

Han sier NSB har gjort det de kunne for å avverge krisen.

– Lureri

Opposisjonen på Stortinget mener statsråden har drevet politisk lureri.

– Dette forteller om en statsråd som har et mye større ansvar for situasjonen enn det vi har trodd. Gjennom avtalen sier Navarsete regelrett at hun aksepterer at NSB har anledning til å levere et dårligere tilbud enn de burde. Departementet kan i aller høyeste grad sette NSB på plass, og det har de ikke gjort i denne saken, sier Venstre-leder Lars Sponheim til Dagbladet.

Han får støtte av Høyres Øyvind Halleraker og Frps Arne Sortevik i Transport— og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

Liv Signe Navarsete kommenterer ikke saken, men statssekretær Steinulf Tungesvik sier det har vært umulig å forutse at krisen med overtidsnekt og innstillinger i rushtidsavgangene ville oppstå.