Det kommer fram i en studie fra University of Rochester i New York, melder forskning.no

Resultatene kom fram etter en analyse av resultatene fra en spørreundersøkelse blant 2006 tenåringer i Monroe County i New York.

28,6 prosent av ungdommene sa at de hadde brukt urter eller naturmidler for å føle seg bedre eller få bedre resultater innen idrett eller på skolen.

Blant dem som hadde brukt urtemidler, var sannsynligheten 4,4 ganger høyere for at de også hadde prøvd sniffing eller stoffer som LSD, PCP eller ecstasy, konkluderte forskerne.

Risikoen for at de forsøkte kokain var 5,9 ganger større, og sjansene for å stifte bekjentskap med heroin var 8,8 ganger høyere.

Mest påfallende var likevel sjansen for at de ville bruke steroider. Den var hele 14,5 ganger høyere i gruppa som hadde brukt urtepreparater.

Forskerne vet ikke om bruken av urtemidler på en eller annen måte kan føre til utprøving av sterkere stoffer, eller om folk som i utgangspunktet trekkes mot narkotika også har en tendens til å bruke urter.

– Det er mulig at unge som er åpne for å eksperimentere med urteprodukter også kan være mer åpne for å prøve ulovlige stoffer, sier Susan Yussman, en av forskerne bak undersøkelsen.

Hun understreker at forskningen viser en sammenheng, men ikke hvordan sakene henger sammen.