• Noe av det første jeg lærte da Christoffer døde, var at jeg ikke kunne stole på at politiet gjorde en skikkelig jobb, sier mormoren til Christoffer Gjerstad Kihle.

To og et halvt år etter at politiet henla saken og mente Monika Sviglinskaja (8) tok sitt eget liv, ble mannen som nå er siktet for å ha drept henne varetektsfengslet i fire uker.

— Det er jo forferdelig at Monika-saken er behandlet på denne måten. Når skal politiet lære og ta barns rettssikkerhet på alvor? Jeg sender varme tanker til mammaen hennes, sier Ragnhild Gjerstad til Aftenposten.

Hun måtte selv kjempe med politi og påtalemyndighet etter at barnebarnet Christoffer døde i 2005.

Henla saken

Litauiske Monika ble funnet død av sin egen mor i en leilighet i Sund kommune i november 2011.

Hun ble funnet med et belte rundt halsen. Obduksjonsrapporten viste at hun døde av kvelning.

Politiet mente jenta var skyld i sin egen død, og de henla saken som et selvmord ni måneder senere.

Men mandag ble den 32 år gamle tidligere samboeren til åtteåringens mor pågrepet og siktet for drapet på åtteåringen.

Gjennom sin bistandsadvokat beskriver moren de siste tre årene som forferdelige. Hun sier hun hele tiden har følt seg avvist og mistrodd av politiet.

— Monika var mitt liv og hun ble tatt fra meg. Jeg opplevde hele tiden ikke å bli trodd eller hørt, sier hun.

- Trodde politiet hadde lært

Historien om åtte år gamle Monika vekker såre minner hos Ragnhild Gjerstad.

Hennes barnebarn, Christoffer, hadde mange blåmerker og rettsmedisinerne fant et 17 centimeter langt brudd i hodeskallen.

— Jeg trodde virkelig at Christoffer-saken var så rystende at politi og påtalemyndighet hadde lært. Men likevel dukker det opp flere slike saker. Det viser at barnas rettssikkerhet ikke blir tatt alvorlig. Sånn skal det ikke være, sier Gjerstad.

Selv om barnebarnet hennes ble funnet med store skader, henla politiet saken to ganger, før riksadvokaten beordret ny etterforskning.

Det førte til tiltale mot guttens stefar, som ble dømt til åtte års fengsel for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Senere ble guttens mor dømt til ett år og seks måneders betinget fengsel for passiv medvirkning.

- Mange bare gir opp

Hun mener åtteåringens mor har vært heldig med god bistand fra advokat og fra den tidligere Kripos-etterforskeren Asbjørn Hansen.

— Det er et system som er veldig vanskelig å trenge gjennom. Vi er avhengige av flinke folk som ham for å få frem sannheten når politiet ikke gjør en skikkelig jobb. Det var det noe av det første jeg lærte da Christoffer døde – jeg kunne ikke stole på at politiet gjorde en skikkelig jobb. Og det måtte jo politiet senere også innrømme, sier hun.

— Må få konsekvenser

Ada Sofie Austegard i Stine Sofies stiftelse kaller arbeidet som er gjort av politiet i Monika-saken «utrolig slett».

— Det må få konsekvenser for de ansvarlige i politiet, mener hun.

Etter at hennes egen åtte år gamle datter Stine Sofie ble drept sammen med en venninne på Baneheia i Kristiansand i mai 2000, har Austegard engasjert seg sterkt for å beskytte barn og unge og styrke deres rettssikkerhet.

— Med mitt kjennskap til Monika-saken kan jeg bekrefte at det har vært gjort et forferdelig slett politiarbeid. Det store spørsmålet er hvilke reaksjoner som kommer i kjølvannet av det. Det er svært bekymringsfullt hvis politiet gang på gang kan gjøre tabber uten at det får konsekvenser. Noen burde miste jobben når det gjøres slike fatale feil og gjøres så dårlig politiarbeid, sier Austegard.

- Viser at politiet ikke tar saker mot barn alvorlig nok

Hun mener at Monika-saken på nytt viser at politiet ikke tar grove volds- og drapssaker mot barn alvorlig nok og at en henleggelse basert på en konklusjon om at en åtteåring har tatt sitt eget liv, burde få varselklokkene til å ringe hos alle involverte.

– Enhver med sunn fornuft burde da tenke kritisk gjennom alt som er gjort, spesielt når det er en rekke andre funn på åstedet som tyder på at det har skjedd noe kriminelt, sier Austegard.

— Bekymret for barns rettssikkerhet

Barneombud Anne Lindboe sier hun generelt er bekymret for barns rettssikkerhet.

— Og denne saken gjør meg ikke mindre bekymret, sier hun.

— Det gjøres for dårlig etterforskning når det gjelder vold mot barn. Politiet burde organisere arbeidet på en annen måte, og ha store robuste etterforskningsmiljøer. Nå sitter det for mange spredt rundt i små miljøer og etterforsker slike saker. Det er ytterst vanskelig å etterforske vold og overgrep mot barn, og selvfølgelig også drapssaker, sier hun.