Anders Behring Breivik er i ettermiddag blitt utspurt av de fire sakkyndige om han er tilregnelig eller ikke.

Mens Torgeir Husby og Synne Sørheim slår fast at massedrapsmannen er psykotisk, er konklusjonen i rapporten til Terje Tørrissen og Agnar Aspaas det motsatte.

Breivik har tidligere sagt i retten at Husby og Sørheim tidlig bestemte seg for sin diagnose.

— Du sier at vi bestemte oss tidlig. Er det noe du har kommet til i ettertid, spurte Torgeir Husby, den første som fikk ordet.

Breivik ventet rundt ti sekunder med å svare.

— Eh, det har kommet i ettertid. Jeg forsto det slik da jeg leste rapporten. Hadde jeg hatt mistanke om det underveis, hadde jeg ikke fortsatt med samtalene, svarte han.

Les referatet: Slik var dagens runde i retten

- Emosjonelt ustabile

Breivik har påstått, først i brev til blant annet VG, og senere i Oslo tinghus, at Sørheim og Husby har løyet om 80 prosent av innholdet i rapporten. Breivik har satt opp fem punkter for hvorfor de skulle ha gjort dette, der han selv ikke tror alle stemmer.

Punktet han mener er riktig, er at Husby og Sørheim var så «emosjonelt ustabile» etter 22. juli at de i utgangspunktet mente han måtte være psykisk syk.

I retten spurte Husby ham hvorfor de skulle ha gjort det.

— Dere er bare mennesker. Samtalene var for nært knyttet opp til hendelsen, svarte Breivik.

— Men hvorfor skulle det gjøre at vi skulle obstruere 80 prosent av innholdet, spurte Sørheim.

— Dere mente at en person som gjorde noe så grusomt, måtte være syk. At det måtte være årsaken. Jeg har ikke beviser for det.

I politiavhør og i samtalene med Husby og Sørheim har han brukt ordet «selvterminering» i stedet for selvmord. Breivik mener det er en stor forskjell, selv om utfallet er det samme.

- Du vil få meg ut på glattisen

Sørheim ba Breivik forklare forskjellen.

— På begrepene om tanker om selvmord eller suicidal: Kan du med dine egne ord forklare å ende sitt selvmord mot ...., sa Sørheim, før hun så at Breivik smilte.

— Du smiler?

— Du er på vei til å hive meg ut på glattisen, sa Breivik.

— Hva er forskjellen på selvterminering/martyrdom og vårt vanlige ord selvmord?

— Jeg ønsker ikke å kommentere det.

— Men du forklarer at det ikke er det samme?

— Det dere har beskrevet, er at martyrdom er det samme som selvmord. Det er feil. Det er to forskjellige ting. Det er en teologisk debatt. Da burde vi hatt teologiske sakkyndige, svarte Breivik.

UTILREGNELIG: Psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med at Breivik er paranoid schizofren i sin rapport.
HÅVARD BJELLAND