— Det var dette vi håpet på. For oss virket det veldig rart at dette skulle være en gal manns verk, selv om handlingene var galskap, sier Ragnar Eikeland.

Han mistet sønnen Tore på Utøya 22. juli i fjor, og er leder i Støttegruppen for de berørte i Hordaland.

Håper på ro

Mange av de etterlatte har hatt vanskelig for å akseptere at mannen som drepte deres kjære ikke skulle kunne dømmes til ordinær fengselsstraff.

Nå håper han at saken får sitt endelige punktum.— Jeg håper inderlig at dommen ikke blir anket. Nå må den mannen bli glemt. Han må ikke få spre budskapet sitt mer, samtidig så håper vi at medietrykket vil roe seg, sier Eikeland.

Lettet og fornøyd

Også Ruben Håvik, som overlevde Utøya-massakren, mener dommen er på sin plass. den rettslige prosessen får sitt endelige punktum etter i dag.

— Jeg vil at han skal stilles til ansvar for det han har gjort. Forvaringsdommen er lettere å akseptere. En utilregnelighetsdom ville betydd at han var en syk mann. Det hadde blitt helt feil, sier han.

— Jeg er lettet og fornøyd nå. Og jeg håper at dommen ikke blir anket, sier Håvik videre.

Tid til sorg

Det store medietrykket det siste året har gjort det vanskelig for mange av de berørte å gå videre, forteller Ragnar Eikeland.

— Det har vært noe nytt hele tiden, spesielt siden nyttår, med rapporter, rettssak og dom. Jeg tror enkelte har opplevd det som vanskelig å bearbeide sorgen fullt ut. Det håper jeg det blir tid til nå, sier han.

LETTET: Ruben Håvik overlevde massakren på Utøya. Han er lettet og fornøyd over dommen, og håper den ikke blir anket.
ARKIVFOTO