Inga Sverdrup, Kjetil Olsen

Retten fikk i dag høre lydopptak og se bilder fra overvåkingskameraer fra de dramatiske minuttene på Domkirkeplassen 5.april i fjor.

Retten fikk blant annet høre telefonsamtalen mellom en av de ansatte i NOKAS og politiet. David Toska var da i ferd med å skyte seg inn gjennom vinduet han trodde var like enkelt å knuse "som kjeks".

En svært oppskjørtet og livredd bankansatt forteller politiet hva han ser på overvåkingskameraene mens skuddsalver fra automatvåpen drønner i bakgrunnen:

— Klarer du å se om det noen personer er skadet nede i hvelvet? Det er viktig å vite, spurte den politiansatte.

— Jeg aner ikke, jeg aner ikke! - Å herregud, dette er utrolig nifst! sier den bankansatte.

— Dette er så nifst! gjentar han.

— Bare hold linja. Vi sender alt vi har!

-Nå kommer de inn! Å helsike, jeg merker at jeg blir dårlig!

— Er de inne i hvelvet? Er det maskerte uvedkommende inne i velvet, spør vedkommende på politiets kommunikasjonssentral.

— Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre! Dere må sende alt dere har! Send alt dere har! gjentar mannen i NOKAS.

David Toska virket svært interessert da han så sitt "eget" ran i retten i ettermiddag. Han konfererte mye med sin forsvarer Øystein Storrvik, og pekte og forklarte mye. Tiltalte Kjell Alrich Schumann, som også sitter på første rad, beholdt derimot steinansiktet han etter hvert er blitt kjent for.

Alle som var til stede i retten fikk i dag se forløpet ransdagen kronologisk; de fikk se lastebilen som ble satt i brann utenfor politistasjonen rett før ranet, ranere som puttet sedler opp i store bager inne i NOKAS-bygningen, livredde NOKAS-ansatte, ranernes vaktposter på Domkirkeplassen og ranernes flukt etter det dramatiske ranet.

Lydopptak forteller også om de dramatiske minuttene etter at politimannen Arne Sigve Klungland (53) ble funnet død i kommandobilen.

Overvåkningsfilmen som ble vist, er delvis fra NOKAS' egne kameraer og delvis fra kameraer i forbigående busser. Noen er også fra andre kameraer.

Filmen viser hvordan sivile personer helt uvitende spaserer og sykler rett inn i dramaet som utspiller seg på Domkirkeplassen.

Aktoratet vil fortsette å fremlegge disse tekniske bevisene frem til retten skal på befaring neste torsdag.