— Der har vi han! Fartsmåleren lyser plutselig på 106 kilometer i timen.

Etter nesten to timer med øyet klistret i fartsmålersiktet, har politibetjent Sverre Aanderaa fra Utrykningspolitiet skutt blink.

Det er søndag og bilene har nærmest luntet forbi i 80-sonen ved Heiane på Stord.

Nå spretter politibetjent Kjell Dueland ut i veien iført neon-refleksvest og gir stoppsignal. Råkjøreren høgger i bremsene og kviner inn i busslommen.

— Fader'n og. Plutselig sto han bare der. Hermann Knutsen er egentlig ikke sur. Han vet at det gikk litt for fort.

— Jeg hadde en bil bak meg som kjørte alt for tett innpå. Jeg skulle bare akselerere for å komme meg unna, forklarer 24-åringen.

Manøveren i 80-sonen koster ham dyrt. Han er avhengig av førerkortet i jobben. Etter kveldsturen til Leirvik har han bare seks prikker å gå på før lappen ryker.

— Nå har jeg lært. Neste gang får det heller smelle. Det er uansett ikke min feil hvis jeg blir påkjørt bakfra, sier Knutsen.

Politibetjent Ove Hugo Omdal overleverer en sviende bot på hele 5000 kroner.

— De vi har gitt prikker til hittil i år har ikke reagert negativt. De ser på hendelsen som en engangsforeteelse. Det som svir er at satsene på bøter har økt. Folk er også redde for å miste førerkortet, sier Omdal.

Mens BT er med UP-patruljen blir en bilist 1500 kroner fattigere etter å ha kjørt med parkeringslys og grøftelys i den regnmørke januarkvelden. En annen slipper unna prikker, men må betale 1200 kroner for å ha kjørt i 90 kilometer i timen.

IKKE LENGER PRIKKFRI: Hermann Knutsen fra Stord fikk sine første to prikker i førerkortet i går. - Heretter skal jeg kjøre rolig, lover 24-åringen. FOTO: LENA VERMEDAL