— Norske barn som sliter med overvekt, får ikke den hjelpen de trenger. Jeg etterlyser et tverrfaglig behandlingsopplegg som hjelper disse barna, sier Handeland, som er tilknyttet Barne- og ungdomssenteret ved Sykehuset i Vestfold, til VG.

Han gir behandlingstilbudet til barn strykkarakter fordi helseforetakene opererer med behandlingstiltak med 18-årsgrense. I tillegg mener han at spesialtilbudet som finnes ved enkelte norske barneavdelinger, er utilstrekkelig. Handeland frykter at barna får vektproblem senere i livet hvis de ikke får hjelpen de trenger nå.

Et behandlingsprosjekt ved Ullevål universitetssykehus har lange ventelister og sprengt kapasitet. Klinisk ernæringsfysiolog Magnhild Louise Pollestad sier det er umulig å behandle alle, og at behovet er større enn tilbudet.

— Barnefedme er et økende problem. Hvis ikke tilbudet utbedres, frykter jeg mange i denne gruppen vil ende opp på kirurgbenken, sier hun.

De tyngste skolebarna her i landet veier nå fra 5 til 7 kilo mer enn på 1970-tallet. 15 prosent av guttene og 16 prosent av jentene mellom fire og 16 år er overvektige, ifølge lokale undersøkelser.