• Jeg føler at måten nordmenn har utnyttet disse polakkene på, er 2005-utgaven av slavehandel. Polakkene har opplevd at de er utsatt for psykisk vold av verste sort.

Bjarne Rieber er rystet og oppbrakt over den behandlingen de 13 polakkene har fått her i Bergen. Han legger ikke skjul på at det er denne behandlingen som ligger bak at han og hans polske kone Yvonne har engasjert seg i å hjelpe de uheldige polske arbeiderne.

— Vi er glad for at BT og BTV har fokusert på skjebnen til disse arbeiderne, sier Rieber.

— Hvorfor har dere hjulpet disse så godt?

— Rieber-familien kom selv, ved en tilfeldighet, til Bergen etter et havari ved Fedje for flere generasjoner siden. Vi ble mottatt med hjertevarme og fikk all mulig hjelp. Dette ligger nok litt i bakhodet. Jeg opplevde det som om disse polakkene også på sett og vis strandet her. Vi har nå hatt kontakt med dem og deres familier de to siste dagene. Når de kommer frem til Gdansk, vil folk fra vår polske datterfabrikk ta seg av dem og sørge for dem, sier han.

Rieber kjenner østeuropeere godt. Hans kone er polsk.

— Riebers & Søn har fått en flott mottakelse for våre fabrikker i Polen, og jeg har selv fått mange kjente der. Vi er blitt glad i dem. Det er gjestfrie, flotte mennesker. Denne gangen var det vår tur til å gi litt tilbake.

— Industrimannen reagerer på utnyttelse av arbeidstakere?

— Ja, det er den andre siden av denne saken. Vi skal ikke utnytte andre mennesker på denne måten. Vi er et anstendig folk. Jeg er glad for at bergenserne viste omsorg, ansvar og giverglede, slik at polakkene forhåpentlig sitter igjen med et godt inntrykk av oss, sier Rieber.