Asghar Ali er også nestleder i Islamsk Råd, og deltok i en debatt om homofili og islam i regi av studentforeningen «Skeivt forum» onsdag.

Iran praktiserer dødsstraff for homofile, og under debatten var Alis kommentar til dette følgende:

«De er sjiamuslimer. Jeg vil ikke ta stilling til det, for jeg vet ikke hva de begrunner disse lovene med.»

Dette ble oppfattet som om han ikke tok avstand fra dødsstraff for homofile, men i en pressemelding han sendte ut sent torsdag kveld mener Asghar Ali at uttalelsen hans er tatt ut av sin sammenheng og derfor har blitt feiltolket.

Tar avstand

– Jeg tar som norsk muslim naturligvis avstand fra alle former for vold og forfølgelse av mennesker basert på deres tro, hudfarge, seksualitet og etnisitet. Dette innebærer selvsagt også at jeg tar avstand for dødsstraff for homofile, sier han i pressemeldingen.

Ali skriver at han etter beste evne forsøkte å gi en fremstilling av homofili fra et islamsk perspektiv.

– Det at jeg ikke kunne kommentere en sak utenfor mitt (begrensede) kompetansefelt, har media blåst opp til at jeg ikke avviser dødsstraff for homofile, mener Ali.

Vil ha møte

Leder Jan Bøhler i Oslo Arbeiderparti sa tidligere torsdag at han vil ha et møte med Ali for å klare opp hva han sa.

– Det er helt uakseptabelt at et medlem av Arbeiderpartiet ikke tar klart avstand fra dødsstraff for homofile, og er hinsides alt vi står for. Hans uttalelser provoserer meg, og jeg skal innkalle ham til et møte fredag, sier Bøhler til NTB.

Han understreker at partiet ser svært alvorlig på saken.

– Jeg må møte Ali ansikt til ansikt, og så må vi foreta en rask behandling videre. Men det er ikke mulig å ha partimedlemmer som støtter dødsstraff for homofile, fortsetter Bøhler.