Aftenposten skriver i dag at en rekke politikere i KrF uttrykker sterk misnøye med Dagfinn Høybråtens lederstil . Han blir kalt kontrollerende, blir beskyldt for å skjelle ut medarbeidere, og kilder mener han oppfatter kritikk som illojalitet.

Det er også en isfront mellom lederen og de to nestlederne Dagrun Eriksen og Inger Lise Hansen, som har ført til at alle tre har fått beskjed om å søke profesjonell hjelp for å kommunisere bedre.

Les Håvard Narums kommentar: Kriselig flokeparti

Senest i dag viser en meningsmåling utført for Sunnmørsposten at KrF ville havnet under sperregrensen. I målingen får partiet en oppslutning på 3,75 prosent. Ved valget i fjor ble resultatet 5,5 prosent.

Rollekonflikt

Professor Frank Aarebrot mener det er synd at debatten i KrF blir en persondebatt.

— Jeg kan forestille meg at de har et problem i rollefordelingen i partiledelsen. Lederen vil jo alltid forsøke så godt han/hun kan å holde partiet samlet, å prøve å finne løsninger. Nestledere får ofte konkrete arbeidsoppgaver, de blir satt til utredninger, gjerne for å fremme diskusjon i partiet, sier Aarebrot, som mener at Høybråten og Inger Lise Hansens roller «har kræsjet».

— Hun har gjort en fremragende jobb, og vært veldig synlig. Høybråten har spilt en mer tilbaketrukket rolle. Den konflikten behøver ikke være en personkonflikt, det kan like gjerne være en rollekonflikt, mener professoren.

Inger Lise Hansen har det siste året markert seg med en rekke utspill for et mer moderne KrF , blant annet å fjerne kravet om at tillitsvalgte må være bekjennende kristne, og en ny politikk overfor Israel.

Les også: KrF under sperregrensen

Stiller seg bak Høybråten

Knut Arild Hareide blir av mange pekt ut som kronprinsen til Dagfinn Høybråten. Hareide sier imidlertid fredag morgen at han ikke er aktuell som ny partileder.

— Nei, jeg er ingen lederkandidat. Jeg ønsker å stille meg bak Dagfinn Høybråten som leder i KrF også i fremtiden, sier han til NRK.

Hareide mener det er naturlig at det blir fokus på partiledelsen i den situasjonen partiet nå er i, med dårlig oppslutning på meningsmålingene:

— Det er klart at vi har lagt bak oss noen valg som har vært veldig skuffende, og da kommer den type fokus som partiledelsen opplever her, sier Hareide.

Artikkelen fortsetter under bildet.

— Alvorlig situasjon

Frank Aarebrot tror partiet er like engstelig for å stå uten innflytelse på Stortinget som det er for å komme under sperregrensen. Noen meningsmålinger viser rent flertall for Høyre og Frp, og det vil bety en marginalisering av KrF, tror han.

— Selv om partiet skulle komme over sperregrensen, ville det i en situasjon med flertall for Høyre og Frp sitte i Stortinget uten innflytelse. Det er en alvorlig politisk situasjon, på toppen av at partiet forsøker å komme seg etter et valgnederlag, sier Aarebrot.

- Tror du Høybråten er partileder også etter vårens landsmøte?

— Å kaste en mann på et landsmøte kan bli litt vel dramatisk. Det er mulig Høybråten selv burde begynne å tenke på partiet, og vurdere om han vil gå av selv. Det vil være det minst traumatiske for partiet.

Slår ring om lederen?

Aarebrot tror at reaksjonen internt på de negative presseoppslagene kan bli støtteerklæringer til Høybråten.

— Den normale reaksjonen vil være å slå ring om lederen. Det er ikke alltid rasjonelt. Det blir en menneskelig reaksjon, man tenker «stakkars ham».

Dagfinn Høybråten vil ikke kommentere anklagene, og sier at det blir umulig for ham å forholde seg til så sterke anklager basert på anonyme kilder.

KrFs strategiutvalg, som ledes av nestleder Dagrun Eriksen, leverer i dag sin rapport til sentralstyret. Informasjonsrådgiver Gunnhild Sørås opplyser at rapporten så langt ikke er offentlig.

— Den vil ikke bli offentliggjort ennå, det vil skje på et senere tidspunkt, sier Sørås, som også opplyser at Høybråten heller ikke i dag ønsker å kommentere kritikken av hans lederstil.

Si din mening om lederstriden i KrF i kommentarfeltet under!