• Angrepet i Afghanistan endrer ingenting, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Forsvarsministeren var onsdag tilstede i Bergen i forbindelse med åpningen av Festspillene, og fikk nyheten om angrepet, der fire norske soldater ble skadet og en finsk soldat drept, få timer før åpningsseremonien i Grieghallen.

— Dette minner oss om at det er risiko forbundet med alle våre oppdrag i utlandet, sa hun til bt.no etter seremonien i Grieghallen.

- Endrer ingenting

Hun gjør det klart at den norske beslutningen om å ha soldater i området ligger fast. I alt er det rundt 350 norske ISAF-soldater i Faiyab-provinsen i Nord-Afghanistan.

— Hendelsen viser at det er risikabelt å være plassert i Nord-Afghanistan. Den minner oss om at de norske soldatene er ute på et risikofylt oppdrag. De norske soldatene er godt forberedt på sitt oppdrag, og det som har skjedd vil ikke få noen konsekvenser for vårt engasjement i Afghanistan. Vi har et viktig oppdrag å utføre både i forhold til myndighetene i Afghanistan og ikke minst for å gjøre tilværelsen mest mulig sikker for befolkningen i området, sier forsvarsministeren til NTB.

Sikkerhetssituasjonen for de norske soldatene i utlandet er så langt ikke endret som følge av angrepet, sier Strøm-Erichsen til bt.no.

Må avlyse Festspill-planer

— Den vurderingen taes av de mange faglig ansvarlige, forklarer hun på vei til lunsj i Håkonshallen.

Hun understreker at det ennå ikke er klart hvem som sto bak eksplosjonen.

Les også: ISAF: - Et feigt angrep

Forsvarsministeren forteller at hun egentlig hadde planer om å få med seg noen forestillinger på Festspillene i løpet av helgen.

— Men nå ser det ut som jeg kanskje må kansellere for å dra tilbake til Oslo etter denne hendelsen, avslutter hun.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var i Bergen for å besøke Festspill-åpningen. Hun sier angrepet i Afghanistan ikke endrer noe for de norske ISAF-styrkene.
Sindre Øye Helgheim