– Offiserer på et veldig høyt nivå i Forsvaret er altså siktet for korrupsjon, og det er så demoraliserende for hele Forsvaret at vi kan bare ikke leve med det. Her må forsvarsministeren ta et grep overfor forsvarssjefen, sånn at han får orden på troppene sine, sier Per Ove Width (Frp) i Stortingets forsvarskomité til NRK.

Også SVs forsvarspolitiker Bjørn Jacobsen mener korrupsjonssaken er trist for forsvaret.

– Jeg legger meg ikke opp i hva enkeltpersoner har fått eller ikke fått. Her er det snakk om millionskandaler. Forsvaret kan ikke komme til Stortinget og syte og bære seg over mer penger før de ordner opp i det økonomiske rotet, og den sannsynlige korrupsjonskulturen som i hvert fall har funnet sted tidligere, sier Jacobsen til NRK.

Uvitende om Siemens sponsing

Sjefen for Fellesoperativt hovedkvarter, viseadmiral Jan Reksten, er blant forsvarstoppene politiet gikk til aksjon mot tirsdag.

Reksten skriver i en pressemelding at han deltok på en golftur til Alicante i Spania i 2004 som var sponset av Siemens, men at han ikke ble kjent med sponsingen før april 2007.

– Økokrim undersøker saken og har i dag tatt beslag i relevante dokumenter. Til grunn for beslagene ligger mistanke om at jeg skal ha mottatt en fordel ved at Siemens sponset arrangementet. Jeg var imidlertid ukjent med at Siemens var sponsor. Jeg granskes for å ha mottatt utilbørlige fordelsoverføringer til en samlet verdi av kroner 6.000, opplyser Reksten.

– Golfturen foregikk i min ferie, med venner og kolleger, der jeg selv betalte flybilletter og diverse andre utgifter, men trodde vi bodde rimelig gjennom venner, skriver viseadmiralen.

Andre forhold også i søkelyset

Økokrim skal ha funnet bilag hos Siemens på til sammen 150.000 kroner for hotelloppholdene i sammenheng med de to turene, skriver VG.

Statsadvokat Geir Kavlie i Økokrim bekreftet overfor NTB tirsdag at aksjonen har bakgrunn i opplysningene som kom fram i det regjeringsoppnevnte Dalseide-utvalget, som gransket IKT-kontrakter i Forsvaret. Utvalget avdekket blant annet omfattende bruk av ulike former for smøring av forsvarsansatte.

Kavlie bekrefter overfor NTB at ikke alle forholdene er knyttet til Siemens-saken.

Siemens fikk i 2002 en IT-kontrakt med Forsvaret verdt 1,5 milliarder kroner som skulle løpe ut 2006.

Økokrim ga tirsdag Siemens et forelegg på 9 millioner kroner for overfakturering av Forsvaret i tiden 2000 til 2005. Dette gjelder mer enn 60 millioner kroner i forbindelse med leveranser.