Øystein Djupedal møtte i går et fulltallig pressekorps på Stortinget for å kommentere de siste dagers fornærmelser og unnskyldninger.

Bergens Tidende avdekket søndag at Djupedal forsøkte å true den unge partikollegaen, Snorre Valen, til å stemme for partiledelsens kandidat da SV skulle velge ny nestleder.

VG skrev i går at Djupedal på en fest for FAFO i 2005 overfor sentrale Høyre-representanter truet med hets av partiets homofile — slik som daværende finansminister Per-Kristian Foss og hans rådgiver Kaj Martin Georgsen.

Da SV i helgen avholdt sitt landsmøte ble også kunnskapsministeren bedt om å avslutte festen og trekke seg tilbake - av finansminister og partileder Kristin Halvorsen.

Ikke beruset

I går avviste Djupedal helt kategorisk at han var alkoholpåvirket da han truet sin yngre partikollega.

— Er det flere saker hvor du har opptrådt slik at en unnskyldning har vært påkrevd i ettertid?

— Det har jeg tenkt nøye gjennom i løpet av dagen, men jeg kan ikke komme på noen slike episoder nå, selv om jeg ikke kan utelukke det, sier Djupedal.

Flatere enn det Djupedal i går ettermiddag la seg, finnes det knapt eksempler på. Han brukte formuleringer som «jeg er lei meg», «jeg har lagt meg helt flat», «det er ikke akseptabelt av meg når Valen føler at jeg valset over ham» og «min oppførsel er helt uakseptabel, både som politiker og i alle andre av livets forhold».

Brysk og hardtslående

Djupedal sier han «gjerne skulle hatt dette ugjort», men insisterer på at hans uttalelser kommer som et resultat av sterkt engasjement.

— Jeg har i mange sammenhenger vært en hardtslående opposisjonspolitiker og jeg vet jeg kan være både brysk og direkte. Dette er en lærepenge for meg, sier Djupedal, som mener det er for tidlig å si om helgens hendelser vil få konsekvenser for ham når Sør-Trøndelag SV skal gjennomføre sin nominasjon foran stortingsvalget i 2009.

Statsråden hevder hardnakket at trusselen om hets av homofile kom som et svar på en utvikling i valgkampen i 2005 og som han hevdet Høyre sto bak. Han mener Høyre spilte opp til en amerikanisert valgkamp med sterkt personfokus og sverting av enkeltpersoner.

— Da sa jeg til Georgsen at de burde tenke over hvis vi i SV skulle begynne å bruke homosaken mot Høyre. Jeg har bedt om unnskyldning for dette til Georgsen, sier Djupedal, som legger til at han tross alt tilhører et parti som i mange år har kjempet for de homofiles rettigheter.

Godtar unnskyldningen

SVs partiledelse har gjentatte ganger gjort det klart at de beklager Djupedals oppførsel, og de har overfor Snorre Valen beklaget den sentrale statsrådens uttalelser. Valen selv godtar fullt Djupedals uforbeholdne unnskyldning. Valen vil ikke forfølge saken videre.

— Denne hendelsen vil ikke få negative følger for mitt forhold til Djupedal, som jeg samarbeider godt med, sier Valen.

BEKLAGET: Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) beklaget sin oppførsel på SV-landsmøtet i helgen. Dette har vært en lærepenge, sier han. Foto: Morten Holm, SCANPIX
Holm, Morten