Anders Behring Breivik (33) står tiltalt for å ha drept 77 mennesker på Utøya og i Regjeringskvartalet. I perioden forut for angrepet var han aktiv på ulike antiislamske nettsider i Norge og utlandet.

Dette nettmiljøet fikk mye oppmerksomhet etter terroraksjonen.

— Noen Facebook-grupper får flere medlemmer, men man ser ikke de store endringene, sier Tor Bach om aktiviteten på disse nettsidene i etterkant av terrorangrepet.

Bach er redaksjonssekretær i nettmagasinet Vepsen, som jobber for å avdekke antidemokratiske bevegelser, og har fulgt høyreekstreme grupper i mange år.

Samtidig mener Bach det har vært en radikalisering av språkbruken i foraene Behring Breivik tidligere deltok.

- Mer rabiate

Han får støtte fra frilansjournalist og ekspert på høyreekstremisme Øyvind Strømmen, som i høst ga ut boken Det mørke nettet.

— En del av de som har vært der hele tiden er blitt mer rabiate, og det er en del eksempler etter 22. juli der det er brukt mye kraftigere retorikk enn tidligere, sier Stømmen.

Men det er langt fra alle debattantene som nå benytter mer ekstrem retorikk. I etterkant av terrorangrepet har ulike grupper av nettdebattanter reagert forskjellig.

— Det er de som sier at han ikke har noe med oss å gjøre, mannen er bare gal. Så har du dem som kjører en «blame the victim»-linje, at dette er Arbeiderpartiets skyld og hvis de hadde ført en annen innvandringspolitikk, hadde ikke dette skjedd, sier Strømmen.

— Noen utrykker også sympati, eller i hvert fall forståelse, for Breiviks handlinger. Og så har du anonyme kommentarer som uttrykker ting som at det var dumt at Gro Harlem Bruntland ikke var på Utøya 22. juli, sier Øyvind Strømmen

Skal vitne

Strømmen nevner spesielt Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) og organisasjonens leder Arne Tumyr som eksponenter for en radikal språkbruk,

I november skrev Tumyr for eksempel følgende: «Perversiteten som sitter i hodet på forbryterne kalles islam. Den Allah-infiserte hjernen må desinfiseres og vaskes med salmiakk. Deretter må de mentalt forkvaklede religionsslavene fra koranskolene plasseres i en omskoleringsleir – eller sendes tilbake til opprinnelseslandet».

I november skrev og publiserte Tumyr også et fiktivt intervju med en muslimsk voldtektsmann som blant annet uttalte at «islam lærer at voldtekt av vantro kvinner er en troende muslims legitime krigshandling – en lovlig måte å føre jihad på».

Tumyr er innkalt som vitne i den pågående rettssaken.

Mer motbør

Strømmen mener å ha sett at de høyreekstreme miljøene sliter med rekrutteringen etter 22. juli.

— Jeg tror det har å gjøre med at de møter mer motbør. En del av gruppene mistet kort tid etter følgere på Facebook. En del, som Norwegian Defense League (NDL) og SIAN snakker om at de får flere medlemmer, men vi ser ikke noe praktisk utslag av det. Det meste NDL har klart å samle på en demonstrasjon er ti stykker, og SIAN samler gjerne 30-40 stykker på det meste, sier Strømmen.

— Det er naturligvis ikke riktig. Den sentensen det refereres til er jo bare satt på spissen som en lignelse. Alle vet at det ikke er mulig å vaske muhammedaneres hjernemembran med salmiakk, sier han.

— Hvis noe skulle ha blitt satt på spissen, er det helt tilfeldig. Islam er islam både før og etter 22. juli, fortsetter han.

- Dette, og det fiktive intervjuet, kan virke hatefullt og støtende?

— Det intervjuet synes jeg bare var morsomt. Poenget med den lignelsen er at de holdningene som kommer frem der er synonyme med de holdningene du finner innen islamismen, hevder han.

Ifølge Tumyr får organisasjonen stadig flere medlemmer. Men han nekter å si hvor mange medlemmer de er.

Fjordman

Den norske bloggeren Peder Are Nøstvold Jensen, bedre kjent som Fjordman, er i gjengitt en rekke ganger i Breiviks såkalte manifest, hvor han også er omtalt som en inspirasjonskilde. Jensen sa han sannsynligvis skulle å blogge etter å ha gjort identiteten sin kjent i august. Men det selvpålagte skrivestansen varte bare til oktober, og siden da har han publisert mange tekster på islamkritiske nettsiden Gates of Vienna.

På spørsmål om han kjenner seg igjen Strømmen og Bachs virkelighetsbeskrivelse, svarer han følgende:

— Tor Bach, med sine venstreradikale synspunkter, har ikke troverdighet i denne debatten. Det finnes stort sett ingen i det islamkritiske miljøet som tar Øyvind Strømmen seriøst som tenker eller skribent. At han frontes som en såkalt ekspert i massemediene etter 22/7 er en dårlig vits. Jeg har ellers ingen kommentarer utover at jeg vil fortsette å publisere på blant annet Gates of Vienna som før, skriver Jensen, som også er stevnet som vitne, i en e-post.

— Jeg blir ikke liggende søvnløs over vurderingen til en konspirasjonsteoretiker, lyder tilsvaret til Tor Bach.

— At jeg har bidratt til avsløre tankegodset han og hans kumpaner, gjør selvsagt at jeg ikke er en spesielt populær person. Det hadde jeg heller ikke regnet med å bli, skriver Øyvind Strømmen i en e-post.