Britiske forskere har nemlig undersøkt hvordan vi reagerer når det vonde skjer med folk vi ikke liker. Eksperimentet ser ifølge forskning.no ut til å vise at jenter generelt har medfølelse for både godklumper og gjerrigknarker.

Guttene, derimot, bytter ut sympatien med skadefryd når gniere og lurendreiere får som fortjent.

Gjerrigknark For å finne ut dette hyret forskere ved forskere ved Wellcome Department of Imaging Neuroscience ved University College London inn 32 frivillige til et investeringsspill. Det deltakerne ikke visste, var at forskerne også hadde med skuespillere i flokken, skriver forskning.no

Da spillet begynte, skulle hver av de frivillige gi penger til en av skuespillerne. Hos denne ble beløpet tredoblet, og til slutt måtte skuespilleren velge hvor mye han eller hun ville gi tilbake til investoren.

En av skuespillerne var rettferdig og sendte tilbake en passelig pengesum, mens den andre var en gnier som ofte ikke ga igjen noe i det hele tatt.

Elektrisk støt For å avdekke kjønnsforskjellene i synet på skuespillerne ble deltakerne plassert inne i en hjerneskanningsmaskin, hvor forskerne kunne se hvilke deler av hjernen som var i bruk. Deretter fikk deltakerne se at skuespillerne ble utsatt for små strømstøt. Da viste det seg at både kvinnelige og mannlige deltakere fikk medfølelse for den rettferdige skuespilleren, og hjernesenteret som styrer med empati og smerte lyste opp. Den gjerrige skuespilleren fikk derimot ikke like mye sympati.

For mens damene så ut til å ha medlidenhet også med sleipingen, var det liten aktivitet i empatisenteret hos mennene.

– Mennene viste et større ønske om hevn og så ut til å føle tilfredsstillelse da urettferdige folk fikk som fortjent, sier Singer.