– Ole Christian fikk til sammen 200.000 kroner av mediene mens han var på rømmen, og det er klart at det holdt ham på rømmen. Han trengte penger, og det kom godt med, uttaler kjæresten og den tidligere samboeren til nå avdøde Ole Christian Bach, Linn Vatne, i dokumentaren «Når kilder får betalt», som ble vist på NRK1 tirsdag kveld.

Bach var i 2005 jaget av politiet og kreditorer over hele verden. Han var siktet for bedrageri av til sammen 65 millioner kroner.

I det skjulte

Det er produksjonsselskapet Novemberfilm som står bak dokumentaren, som viser hvordan Se og Hør og TV 2 i det skjulte betalte for eksklusive intervju med den bedragerisiktede finansakrobaten.

Dokumentarskaperen sier de med egne øyne har sett dokumentasjon på utbetalinger fra Se og Hør på 100.000 kroner. Disse ble kanalisert til Bach via et svensk organisasjonsnummer som tilhørte en bekjent av Bach i Stockholm. Dette fordi det er ulovlig å finansiere kriminelle på flukt fra politiet.

Se og Hør ville i NRK-dokumentaren ikke kommentere opplysningene, men sjefredaktør Odd Johan Nelvik uttalte følgende til NRK Dagsrevyen tirsdag kveld:

– Det er veldig lett å være etterpåklok. Men ingen av dem som behandlet denne saken hos oss den gangen kunne forstå at pengene ville bidra til flukten, sier Nelvik.

– I dag kan vi kanskje si at vi burde ha forstått det og opptrådt annerledes, sier Nelvik.

Intern gransking

Da produksjonsselskapet konfronterte TV 2-ledelsen med at TV 2 skulle ha betalt Ole Christian Bach for et intervju, nektet TV-kanalen først, men besluttet etter hvert å igangsette en intern gransking. Den avslørte at TV 2-reporter Anita Fleime hadde betalte 50.000 kroner av egen lomme for å få det eksklusive intervjuet i ørkenen i Oman i 2005, uten at TV-ledelsen visste om det. Hun har fått refs av TV 2 og er blitt internt omplassert. Hun har også gått offentlig ut og beklaget saken.

TV 2-ledelsen innrømmer imidlertid at de også var med på å finansiere intervjuet, ved at de betalte reisen tur-retur til Oman for Bachs kjæreste.

Leder i Presseforbundet, Ole Edgar Kokkvold og leder i Norsk Journalistlag, Elin Floberghagen, uttalte begge til NTB søndag at de ikke ser noen prinsipiell forskjell mellom å betale billetten til Bachs kjæreste, og betale Bach selv, og kritiserer TV 2 for begge deler.

Taus Økokrim

Økokrim vil ikke si om de kommer til å forfølge saken.

– Vi opplyser ikke om vi kommer til å foreta oss noe i saken, sier Økokrim-sjef Einar Høgetveit.

Han bekrefter imidlertid at han har sett dokumentaren tirsdag kveld, og at han liker dårlig det han ser.

– Vi liker svært dårlig at noen betaler penger til en vi er på utkikk etter, slik at de kan fortsette flukten, sier Høgetveit.

Å hjelpe en person på flukt er ulovlig, ifølge straffelovens 132 annet ledd. I 2006 ble en venn av Bach dømt for å ha hjulpet ham med lån av pass og for å ha hjulpet ham med penger under flukten.

BACH FIKK PENGER: - Ole Christian fikk til sammen 200.000 kroner av media mens han var på rømmen, og det er klart at det holdt han jo på rømmen, sa Bachs tidligere samboer Linn Vatne i dokumentaren «Når kilder får betalt», som ble vist på NRK1 tirsdag kveld.
NRK
PÅ RØMMEN: Den nå avdøde Ole Christian Bach var i 2005 jaget av politiet og kreditorer over hele verden. Han var siktet for bedrageri av til sammen 65 millioner kroner.
NRK