Tidligere i dag ble det kjent at politiet har siktet en 29-åring for falsk forklaring i forbindelse med Sigrid-saken.

Mannen er, etter det Aftenposten.no kjenner til, bosatt i nærmiljøet der Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant. Han meldte seg for politiet med opplysninger som han mente ville være interessante for dem under etterforskningen av saken.

Politiet har gått gjennom observasjonen. I forbindelse med en rekonstruksjon skal de ha konfrontert ham med at den observasjonen han hadde meldt fra om, ikke kunne stemme.

Mannen er nå løslatt, og ikke lenger i politiets varetekt. Men ifølge NRK skal det ha blitt funnet narkotika hjemme hos mannen da de ransaket boligen hans tidligere i uken.

— Politiet har ikke nok til fengsling

— Dersom han ikke lenger er i politiets varetekt, er situasjonen annerledes. Men selv om de løslater ham, betyr ikke det at han er utenfor politiets søkelys i forsvinningssaken, sier tidligere etterforskningsleder Finn Abrahamsen.

Sannsynligvis skyldes løslatelsen at de ikke har nok materiale for å kunne fengsle ham, ifølge Abrahamsen.

— Det er en vurdering som politiet har tatt. I denne saken må vi regne med at politiet sitter på endel informasjon som de ikke går ut med. Men sannsynligvis har de kommet til at de ikke har nok til å foreta en fengsling på det nåværende tidspunkt. Det kan også være at de løslater ham fordi de er fornøyd med de forklaringene han har gitt i avhør, sier Abrahamsen.

Han advarer imidlertid mot å tro at politiet nå har nådd et endelig gjennombrudd i saken.

— Man skal ikke ha for store forhåpentninger til at man nå har funnet en gjerningsmann. Jeg har vært borte i dette selv, det er en del av etterforskningen at politiet opplever oppturer og nedturer. Det må folk være oppmerksomme på, sier Abrahamsen.

Tidligere dømt for voldtekt

29-åringen som er siktet for falsk forklaring i forbindelse med forsvinningen til Sigrid Giskegjerde Schjetne (16), ble i 2007 dømt for en overfallsvoldtekt og blotting.

Etter det Aftenposten.no erfarer, dreier det seg om en overfallsvoldtekst som fant sted i en gangtunnel ved Haukeland universitetssykehus i Bergen søndag 8. oktober 2006.

Ifølge dommen løp den nå 29 år gamle mannen etter en kvinne i gangtunnelen, grep tak i henne brutalt og voldtok henne. Sanne dag blottet han seg for en annen kvinne.

Mannen ble i 2007 dømt til to år og ti måneders fengsel for forholdene.

- En selvsagt kandidat

Han mener det er «litt spesielt» at mannen selv har kommet til politiet med sin vitneobservasjon.

— Vi vet ikke om han har noe med forsvinningen å gjøre, men han er selvsagt en kandidat for politiet, spesielt siden han bor i området.

Han tror politiet kan ha jobbet med å sjekke ham inn eller ut av saken over lengre tid. Naboer Aftenposten har snakket med, har ikke observert politifolk i nærheten av siktedes bosted den siste uken.

Uten at det betyr at de ikke har vært der.

— Heldigvis er det slik at politiet kan gjøre ransakinger diskret, uten at naboer får vite om det, sier Abrahamsen.

Kan komme flere lignende situasjoner

Han tror det kan komme flere slike situasjoner i Sigrid-saken, og mener det er uheldig for politiet at siktelsen er kommet ut i mediene.

— Det forstyrrer naturligvis etterforskningen. Vanligvis kunne man da ha løslatt ham igjen uten at det fikk noen oppmerksomhet. Nå er saken i et rent etterforskingsstadium, og da må politiet bruke endel tid. Publikum og pressen vil gjerne ha svar med en gang, men politiet må arbeide riktig hele tiden, med det for øye å få saken opp i retten, sier Abrahamsen.