LES OGSÅ: Selbekks gjenreiste ære

Sjefredaktør Kåre Valebrokk tror ikke det vil bli bråk etter dokumentaren som ble sendt i går kveld.

– Nei, jeg tror ikke det. I den kontekst dette er vist, vil det bli forstått av alle parter, sier han til Nettavisen.

Styreleder i World Islamic Mission, Mohammad Azhar, er derimot kritisk:

– Det er respektløst og provoserende. Dette tjener ingen av partene, sier Azhar til VG Nett.

Ytringsfrihet

Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener det var riktig av TV 2 å vise karikaturene fra Jyllands-Posten i dokumentarprogrammet «Truet til taushet».

– Det er på tide å si at dette må muslimene tåle. Det er manglende respekt for islam å mene at ytringsfriheten ikke skal gjelde overfor dem, sier Kokkvold til NTB.

Han mener karikaturstriden i vinter hadde lite med tegningene å gjøre, men ble utløst av ekstreme grupper som ventet på en anledning til å lage bråk.

Middelalder

– Vi kan ikke på punkt etter punkt akseptere krav fra islamister som setter vårt samfunn tilbake til middelalderen, fordi noen ikke aksepterer modernitet og demokrati – noe som gjør det mulig for muslimer å leve ut sin tro i vårt samfunn, sier Kokkvold.

TV 2-sjef Valebrokk sier at tegningene kun var en liten del av en 50 minutters dokumentar og legger til at det er et poeng å vise hva som skapte sirkuset.

– Vil provosere

Leder av Islamsk Råd, Mohammad Hamdan, tror publisering av Muhammed-karikaturene på norsk fjernsyn vil provosere mange.

– Ytringsfriheten innebærer et stort ansvar og må ikke misbrukes. Selv om man har førerkort, kan man ikke kjøre bil med bind for øynene, sa Hamdan til NTB før han hadde sett programmet.

Ambassader varslet

TV 2 informerte på forhånd Utenriksdepartementet om at tegningene ville bli vist.

– Vi har sendt informasjon til ambassader som opplevde store sikkerhetsproblemer under karikaturstriden, slik at de skal være forberedt på at en sikkerhetssituasjon kan oppstå, sier kommunikasjonssjef Anne Lene Dale Sandsten i UD.

Ambassade i brann

Opprørere satte fyr på den norske ambassaden i Damaskus etter at tegningene ble gjengitt i det norske bladet Magazinet. Også i andre muslimske land som Iran og Pakistan vekket tegningene sterke reaksjoner.

– Frykter UD ny uro?

– Vi har sett tidligere at det har kommet sterke reaksjoner, så derfor finner vi det naturlig å informere ambassadene også denne gang, sier Dale Sandsten.

Hun vil ikke kommentere om det var riktig av TV 2 å publisere bildene.

– Det tar vi til etterretning. Det er TV 2s valg om de vil vise tegningene eller ikke, sier UD-talskvinnen.

Ny forståelse

TV 2s informasjonssjef Marianne Røiseland sier hensikten med dokumentaren er å gi leserne en ny forståelse av karikaturstriden.

– Har dere vurdert risikoen for at dokumentaren kan utløse reaksjoner?

– Det viktigste er å fortelle historien om hva som egentlig skjedde. Frykt kan ikke avgjøre hva vi skal sende. Det er gått ett år siden tegningene ble publisert, og ettårsdagen er nå markert i flere medier, ikke bare TV 2, sier hun. (©NTB)

DOKUMENTAR: Dokument2 på TV2 mandag kveld dreide seg om striden rundt trykkingen av Muhammed-tegningene. Dokumentar-teamet fulgte redaktør Verbjørn Selbekk i Magazinet tett.
Kleiven, Paul