Alle livbåter på norske oljeinstallasjoner må kontrolleres på nytt. Til tross for at oljeindustrien har brukt 300 millioner kroner på livbåtprosjektet, er båtene ikke sikre, mener Petroleumstilsynet.

— Det er et oppsiktsvekkende, svært alvorlig og til dels overraskende resultat. Det bekymrer oss at det viser seg å være så dårlig styring med livbåtsystemene på StatoilHydros innretninger, sier presseansvarlig Inger Anda i tilsynet til TV 2.

Svekker tilliten

Sommeren 2005 ble det avdekket en rekke alvorlige forhold ved fritt fall-livbåtene på innretninger i Nordsjøen og Norskehavet. Da satte oljeindustrien selv i gang et prosjekt for å få orden på problemene. Men i januar 2009 fikk Petroleumstilsynet igjen melding om en rekke hendelser ved utskifting av livbåter på Veslefrikk og Kristin.

Både Petroleumstilsynet og StatoilHydro, som eier plattformene der feilene ble avdekket, satte i gang gransking. Nå viser det seg at båtene har de samme feilene med utløsningsmekanismen som før. Dermed må alle livbåter på norsk sokkel gås over, sier Anda. Hun mener denne saken svekker tilliten til industrien.

— Tillit er et stikkord i hele denne saken. Det er sjokkerende og overraskende at denne saken står der den gjør våren 2009, sier hun.

Innrømmer dårlig jobb

— Kravet er så enkelt som at man alltid skal kunne evakueres trygt fra livbåter på norsk sokkel i alle typer vær, understreker hun.

StatoilHydro innrømmer at de har gjort en for dårlig jobb.

— Varselet om tiltak fra myndighetene minner oss om hvor alvorlig dette er, og at vi ikke har gjort en god nok jobb i livbåtsaken, sier informasjonssjef Geir Gjervan i selskapet til TV 2.

Så sent som i februar ble 40 rederier og operatørselskaper kalt inn på teppet hos Petroleumstilsynet for å rydde opp i livbåtsaken.

STATOIL/SCANPIX