• Audun Lysbakkens uttalelse om at Norge må holde avstand til USA kaller jeg ren studentpolitikk. Det sier den tidligere SV-lederen Erik Solheim. I dag kom han med bok.

Den tidligere statsråden mener det er viktig for Norge å ha et nært og godt fohold til alle stormaktene, både USA, Russland og Kina. Han er i boken svært krtisk til at Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiste dissenteren Liu Xiabo.

— Det har ødelagt forholdet til Kina i lang tid, fordi Nobelkomiteen ikke kjente godt nok kinesiske forhold, og hvordan prisen ble oppfattet i Kina.

Ikke lenger «tidenes talent»

Da det dro seg til i kampen om SV-makten mellom Heikki Holmås og Audun Lysbakken høsten 2011, tok Erik Solheim Lysbakkens parti.

Han betegnet den unge bergenseren som det største politiske talentet i sin generasjon.

Så snart Lysbakken var på plass som SV-leder, kastet han Erik Solheim ut av regjeringen, der han var både miljøvernminister og utviklingsminister.

I dag vil ikke Solheim gi noen karakteristikk av Lysbakken generelt, men karaktreisrers hans USA-uttalelse som studentpolitikk.

Ikke til landsmøtet

- Om knappe to uke innkleder SV sitt landsmøte. Skal du dit?

— Nei, jeg skal ikke dit.

- Er du ikke invitert, eller vil du ikke?

— Det er klart at jeg er invitert, men jeg vil ikke dra på det landsmøtet. Kort og godt for da kommer alle til å spørre meg om hva jeg mener om den og den saken. Så det ønsker jeg ikke å være med på, sier Solheim.

Han nekter også å kommentere andre spørmål om dagens SV-politikk.

- Det måtte to mann til for å etterfølge deg, Bård Vegar Solhjell som miljøvernminister og Heikki Holmås som utviklingsminister. Har de to klart å fylle plassen etter deg?

— Det er bare en annen måte å vri spørsmålet på. Nei, jeg vil ikke uttale meg om dagens SV-ledelse og deres statsråder.

Raus med ros

Det var en delvis selvkritisk eks-statsråd som møtte pressen da han presenterte boken om sine statsrådsår i den rødgrønne regjeringen.

Han var raus med ros til både politiske mot og medspillere. På borgelig side trakk han frem Dagfinn Høybråten(KrF), Ansgar Gabrielsen(H) og Kristin Clemet(H). Fra egen leir nevnte han Kristin Halvorsen(SV), Jonas Gahr Støre( Ap) og Bjarne Håkon Hansen( Ap).

De hadde det til felles alle sammen at de ville noe, de hadde vilje til å gjennomføre sine politiske prosjekter.

Og det var i grunnen Erik Solheims konklusjon også:

«Norge og verden trenger politikere med vilje til å ta modige og gjerne upopulære beslutninger. Ikke minst for å redde klodens miljø, og berge 1.5 milliarder barn fra sult og fattigdom».

-For Eriks regning

Dagens SV-leder, som Solheim skriver at han berget opp fra den politiske kvikksanden foran landsmøtet i fjor, har denne kommentaren til boken:

— Karakteristikkene for stå for Eriks regning. Jeg uttaler meg på vegne av SVs medlemmer. At Erik har et annet syn, har jeg ingen problemer med. Jeg har ikke noe behov for å komme med karakterestikker av hans meninger, skriver Audun Lysbakken i en sms til bt.no.