Så sant du ikke har en eldgammel telefon, kan du bruke mobilen til å komme deg på internett.

Har du behov for internett når du er på farten, kan du også kjøpe et eget abonnement for mobilt bredbånd. Du får da en liten usb-plugg som du putter rett i laptopen, og så er du på nett.

Stadig flere gjør dette.

Men trenger du det? Et eget abonnement for mobilt bredbånd? Når man likevel kan koble datamaskinen til telefonen og få internett gjennom den?

— Rene lureriet

Gyrill Glambek i Bergen føler seg lurt.

— Jeg gikk i butikken og sa at jeg ville ha internett på hytten. Jeg opplyste at jeg hadde iphone og en Mac. Da solgte de meg mobilt bredbånd fra Telenor, sier Gyrill Glambek fra Bergen.

Ingen fortalte at hun fint kunne greid seg med å bruke telefonen som modem.

— Det er rene lureriet, mener Glambek.

— Jeg måtte binde meg for ett år og betale 299 kroner i måneden. Så var det ikke engang dekning for det mobile bredbåndet på hytten. Med telefonen gikk det helt fint!

Ikke raskere

Glambek gikk tilbake til butikken, ga betjeningen en overhøvling, og fikk avbrutt abonnementet.

Men går hun glipp av noe? Går nettrafikken kanskje raskere om man kjøper et eget abonnement for mobilt bredbånd?

— Nei. Det er en misforståelse. Hastigheten kommer an på dekningen og hvor mange som er pålogget, sier Elisabeth Aarsæther, informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet.

Det samme sier Knut Sollie, informasjonssjef i Telenor:

— Du vil nok oppnå samme hastighet om du bruker mobilen som modem.

- Jeg har lite peiling

- Hva er da vitsen med to abonnementer?

— Det kan være billigere å ha et eget abonnement. Ulike mobilabonnementer har ulike priser for datatrafikk.

- Ja, der er det jo litt av et virr-varr?

— Ja, det er det. Og akkurat her har jeg lite peiling, for å si det rett ut. Man må nesten gå inn på nettet og sjekke selv hvilket abonnement som passer, sier Sollie.

- Oppgitt

Nettopp dette irriterer Post- og teletilsynet; hvordan i all verden skal man orientere seg i mylderet av mobil- og internettabonnementer?

— Vi i tilsynet er litt oppgitt. Fasiten kommer ofte først når kunden får regningen i posten. Mobilselskapene gjør ikke noe galt, for alt står i vilkårene. Men hvis en forbruker skal kunne ta kvalifiserte valg, så må hun ha best mulig informasjon, fastslår Elisabeth Aarsæther.

Hun mener svært mange kan greie seg med ett abonnement. Likevel kjøper stadig flere mobilt bredbånd.

- Tror ikke folk vet om det

  • Det øker helt voldsomt. Dette er et produkt folk vil ha. Ved nyttår var det solgt en halv million abonnementer i Norge. Nå er det helt sikkert mange flere, sier Aarsæther.

- Hvorfor?

— Jeg tror ikke folk vet at de kan bruke mobilen som modem. At det bare er å sette en kabel mellom telefonen og datamaskinen. Det oppleves nok som en litt mer avansert bruk. Jeg tror rett og slett ikke folk vet det er mulig, sier Aarsæther.

- Og mange har kanskje råd til å betale to abonnementer?

— Det kan være. Det er i alle fall mange som vil ha det.

Har du erfaringer med mobilt bredbånd? Bruk kommentarfeltet.