Hun var en av mange AUF-ere som hadde møtt opp ved tingretten i dag. Her kan etterlatte og fornærmede følge rettssaken sammen med støttepersoner og verger på storskjerm fra Oslo. Det er også syv bistandsadvokater til stede.

Løseth er forberedt på at hun kan få reaksjoner på det hun kommer til å se og høre de kommende dagene.

— Jeg vet ikke hva som kommer til å skje når jeg ser gjerningsmannen. Det kommer til å bli vanskelig, sier hun. Hun overlevde skytingen ved å gjemme seg på toalettet i hovedbygget under terrorangrepet i fjor.

Hun beskriver stemningen i Bergen tingrett som svært rolig.— Folk gir hverandre klemmer og spør hvordan det går, forteller hun.

Vil se ham bli straffet

Ruben Håvik hadde reist fra Sund og tatt seg fri fra skolen for å følge rettssaken.

Han gjemte seg i skogen den 22. juli. Han så aldri gjerningsmannen, men hørte skudd og skriking fra flere steder på øyen. Han var aldri i tvil om at han ønsket å følge rettssaken.

— Jeg vil se at han blir straffet. Jeg vil ha avslutning på hele denne prosessen. Jeg tror jeg er mentalt klar for dette, selv om det kommer til å bli vanskelig. Vi har heldigvis god støtte i hverandre og jeg har god støtte i familien min, sier han.

Helsepersonell til stede

Åge Johansen, direktør i Bergen tingrett forteller at de har plass til i alt 90 personer i de to salene som er tatt i bruk. De forventer at oppmøtet vil variere noe fra dag til dag, avhengig av hva som skal skje i retten.

— Vi er godt forberedt på rettssaken. Vi har helsepersonell til stede i salen i tilfelle noen skulle ha behov for å snakke med noen, sier han.

Rettssaken om hendelsene 22. juli overføres til 17 tingretter.

Fem ungdommer fra Hordaland ble drept på Utøya og 20 unge kom levende fra tragedien.

FØLGER RETTSSAKEN. Ruben Håvik.
ODD E. NERBØ