BIRGITTE VAKSDAL

Kryssallergi vil si at en får allergiske reaksjoner på andre ting enn det man egentlig er allergisk for. En del pollenallergikere reagerer på enkelte matvarer. Ved å unngå å spise disse, kan pollensesongen bli mindre ubehagelig.

— Har det bedre nå

Maren Tveit, regionsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund, har selv pollenallergi.

— Jeg hadde bare hørt om kryssallergi tidligere, men merket at jeg reagerte på enkelte typer mat. Jeg er lært mer om dette de senere årene, og blitt mer bevisst på hva jeg spiser. Det har hjulpet meg veldig, sier hun.

Tveit kryssreagerer på en rekke matvarer og må blant annet holde seg unna steinfrukter, nøtter, mandler og en rekke kornsorter.

Gjennom jobb får hun utallige henvendelser av folk som tror de har fått matallergi, men som egentlig har kryssallergi.

— Når jeg hører at de er allergiske mot gulrøtter eller kiwi eller noe slikt spør jeg alltid om de har pollenallergi. Det stemmer som regel, sier Tveit.

Hun opplever at svært mange ikke har kunnskap om kryssallergi, og tror mange kunne fått en bedre hverdag dersom de visste hvilke matvarer de ikke burde spise.

Like proteiner

50 prosent av bjørkepollenallergikere har kryssallergi. De får ganske like reaksjoner i munnen av matvarer som de får av pollen i nesen. Reaksjoner kan være hevelse og kløe i munnen. Og det er hovedsakelig nøtter, fersk frukt og grønnsaker de fleste reagerer på.

— Grunnen til at mange reagerer på mat, er fordi en finner de samme proteinene her som man finner i pollenkorn, sier Erik Florvaag, overlege i klinisk allergologi ved Haukeland sykehus.

Florvaag forteller at det ikke bare er pollenallergikere som har kryssallergi. Det forekommer også hos pasienter med andre former for allergi, og da særlig de som ikke tåler lateks.

Kunnskapen og informasjonen om kryssallergi er ikke like god hos alle leger. Fahle tror en av grunnene til dårlig informasjon om kryssallergi er fordi alle pasienter er så forskjellige.

— De individuelle forskjellene er store. Mens noen pollenallergikere reagerer på enkelte matvarer kun i pollensesongen reagerer andre hele året. Mange reagerer ikke på matvarer i det hele tatt, men kun på pollen, sier Fahle.