Her giftet de seg på skuddårsdagen for åtte år siden. Og her var de sist sammen for fire år siden, på den første, og hittil eneste bryllupsdagen deres. Nå skulle de tilbake for å slappe av sammen etter en lang valgkamp.

Snakket om flyktninger

Telefonen Sindre Finnes fikk i går formiddag, var imidlertid en strek i regningen. Politiets Sikkerhetstjeneste fortalte at hans kone er blitt truet på livet. Samtidig satt kommunalministeren med avslått mobil i møte ved OECDs hovedkvarter i Paris. Dagsorden:

Integrering av flyktninger og innvandrere.

— Det første vi gjorde, var å varsle barnevakten hjemme i Oslo. Så ringte jeg kontoret, sier Solberg til BT. Paret har to barn på fire og seks år.

— De hjemme synes selvfølgelig dette er veldig ekkelt, sier Solberg, som ikke ante at drapstrusselen var fremsatt første gang for ti dager siden.

Stoler på politiet

— Så lenge politiet har hatt kontroll med denne mannen og visst hvor han har oppholdt seg, er det vel like godt at jeg ikke har visst om det.

Nå stoler jeg på at politiet gjør de rette vurderingene, og regner med at de kontakter meg i det jeg ankommer Norge søndag.

Solberg skal holde tale ved åpningen av byggedagene i Oslo mandag.

— Jeg kommer til å starte arbeidsuken med et møte om sikkerheten. Før jeg går på talerstolen. Kommunalministeren er avslappet og i godt humør når BT møter henne i varm ettermiddagssol på Bastille-plassen i Paris. Verken hun eller mannen har tenkt å la den ubehagelige nyheten ødelegge helgen. Den første frihelgen på svært lenge.

— Jeg har reist veldig mye i valgkampen, og nå skulle vi liksom slappe litt av. Men dette går nok over i morgen, sier Solberg. Nå leter hun og mannen etter en god restaurant hun kjenner til, og som skal ligge i nærheten.

- Er ikke utrygg

At hun selv nå er blitt truet på livet, virker spesielt. Tankene går også til drapet på Sveriges utenriksminister.

— Det er ikke til å unngå at man tenker på drapet på Anna Lindh. Det forsterker selvsagt saken.

Men: - Det er viktig å understreke at det ikke er noe som taler for at det er et nettverk rundt denne mannen. Dette er en enkeltperson. Jeg har aldri hatt noen grunn til å føle meg utrygg eller søke politibeskyttelse. Selv om jeg fra tid til annen får brev med aggressiv tone.

— Vi får en del telefoner hele døgnet fra asylsøkere. Det kom også en del sure brev fra EU-motstandere, skyter Sindre Finnes inn.

— De mest aggressive er innvandringsmotstanderne. Alle brev går til politiet, så vurderer de innholdet, sier Solberg, og takker ja til å lese utskrifter fra et par norske avisers internettutgaver.

— Skremmende å lese. Skremmende er også at den slags kan ha en smitteeffekt.

Høyre-politikeren lyder et øyeblikk som om hun er vippet av pinnen. Men hun tar seg inn igjen:

— Det er veldig leit at langsom saksbehandling i UDI blir personifisert som en selv.

— Så denne mannen har et poeng tross alt?

— Han har ikke noe poeng med å ville skyte meg.

Men jeg forstår at situasjonen for ham og mange andre asylsøkere er svært frustrerende. Vi venter på en avklaring om Nord-Irak, og kan ikke bare endre loven uten videre. Grunnen til at vi har vært høyt på banen overfor denne gruppen, er at de skal kunne begynne å innstille seg mentalt på at de må reise hjem igjen, sier Solberg.

Det er nå 1500 irakere uten lovlig opphold i Norge, men som ikke kan sendes hjem med tvang.

— I tillegg er det 1500 fra samme land som venter på søknadsbehandling, sier Erna Solberg. Hun regner med å starte lørdagen med å arbeide seg gjennom de store varehusene i Paris.

— Jeg snakker nok fransk til å shoppe, sier hun, og legger de ubehagelige nyhetene til side inntil videre.

DRAPSTRUSSEL: I sterk kontrast til fint vær og sorgløst kaféliv i Paris, kunne BT i går overbringe nyhetssaker om drapstrusselen fra norske aviser til kommunalminister Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes.<p/> FOTO: ATLE INGEBRIGTSEN