— Når vi har dobbelt så høy rente som resten av Europa, trenger man ikke være ekspert for å skjønne at noe er gale. Jeg vet ikke hvem som styrer dette landet, men det virker som om det er Gjedrem'en, kommer det beskt fra John Andresen.

Han har jobbet på Corus - tidligere Blikkvalseverket – siden 1969. I likhet med resten av kollegene ulmer frykten for å bli dratt med i det store industridragsuget i bakhodet.

Kaster kortene

Det er bare ett år siden sentralbanksjef Svein Gjedrem spådde at 60.000 industriarbeidsplasser ville forsvinne i løpet av ti år. Siden forrige årstale har virksomheter over hele landet vært tvunget til å kaste kortene. Det tradisjonsrike blikkvalseverket på Laksevåg har aldri produsert så mye som i fjor, men det hjelper lite hvis ikke konkurranseevnen i forhold til utlandet blir bedre.

— Det er klart vi er redde for arbeidsplassene våre, sier Edvin Ekerhovd.

Kronekurs

Det er nemlig ikke nok å stå på og drive effektivt. Lønnsomheten står og faller med kronekursen, som igjen er avhengig av renten. For hver prosents endring i kronekursen, taper eller tjener stålbedriften nesten en million kroner på bunnlinjen.

Corus er eid av et av verdens største stålforetak, og produserer tynnplatestål. Nesten rubb og stubb selges ut av landet - til kunder som betaler med euro.

I år har man budsjettert med en euro på 7,85. Men per i dag står euroen i 7,53. For å dekke opp dette, må man rett og slett produsere mer.

- Ikke sans for Gjedrem'en

— Jeg tror nok politikerne er klar over de problemene som industrien sliter med. Men jeg synes ikke det virker som om de vet hvordan de skal håndtere den situasjonen som er oppstått.

Men hvis renten etter hvert settes ned, la oss si med et par prosentpoeng, er det jo grunn til optimisme, mener Edvin Ekerhovd.

— Jeg må bare beklage. Jeg har ikke sansen for han Gjedrem'en. Jeg tror han har for stor makt. Og jeg tror det er politikerne som har gitt ham den, sier John Andresen.

LETTET: Fra kjøreboden på Corus styres og overvåkes produksjonen av blikk. John Andresen og kollegene er glad for at sentralbanksjefen varsler rentekutt og dermed svakere kronekurs. – Det letter presset på industriarbeidsplassene, mener de.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG