– Det var godt for lokalsamfunnet at rederiet og politiet valgte å offentliggjøre navnene på savnede og omkomne nå. Men fortsatt er det spenning knyttet til hvem som er savnet og hvem som er funnet omkommet. Derfor er det viktig at skipet blir gjennomsøkt og de savnede funnet slik at uvissheten blir helt borte, sier ordfører Arnulf Goksøyr i Herøy kommune til NTB.

Savnede og døde

Rederiet Bourbon Offshore offentliggjorde navnene på de tre som er funnet omkommet og de fem som er savnet på en pressekonferanse i Herøy lørdag formiddag.

– Vi har valgt å gå ut med dette fordi identifiseringsprosessen i Storbritannia tar så lang tid, sa direktør Trond Myklebust i rederiet.

Han måtte lørdag formiddag fastslå at redningsoperasjonen nå er oppgitt.

– Nå er vi over i en ny fase der vi er opptatt av å få båten inn i smulere farvann slik at dykkere kan gå inn, sa Myklebust.

Han opplyste at de overlevende kanskje ikke kan komme til Norge før mandag fordi de er i grundige avhør hos britisk politi.

Døde til Norge

Både Bourbon-sjefen og lensmann Per Otto Myklebust har vært litt oppgitte over at identifiseringen har tatt så lang tid. Samtidig har de forståelse for at britiske myndigheter har rutiner å følge.

– De omkomne kan ikke identifiseres i Lerwick, de må bringes til Aberdeen. Da vil det ta en uke før navnene frigis. Derfor prøver vi å få dem til Norge, sier lensmann Myklebust.

Han sier det hadde vært ønskelig å si hvem som er savnet og hvem som er døde av de åtte, men det må vente.

– Vi har visst hvem de omkomne og savnede var siden natt til fredag, da vi fikk vite hvem som var reddet. De pårørende har blitt underrettet, men vi måtte vente med å gå ut med navnene offentlig, sier Myklebust.

Minnegudstjeneste

Flere av de omkomnes pårørende reiste til Shetland fredag. Lørdag ga rederiet tilbud også til de overlevendes pårørende om å dra til Shetland.

– Når de overlevende kommer hjem vil det bli etablert et tilbud til dem om støtte, sier ordfører Goksøyr.

Han deltok lørdag sammen med residerende kapellan Jens Terje Johnsen i planlegging av en minnegudstjeneste i kirken i Herøy søndag kveld.

– Det blir en minnestund som kan gi rom for smerte og sorg. Vi ønsker å bruke musikk, symboler og litt ord. Etter at minnestunden er over blir det åpen kirke der folk kan sitte sammen og støtte hverandre, sier Johnsen.

De savnede og omkomne

På listen over de savnede og omkomne er det to navn hjemmehørende i Herøy. Det er far Oddne Arve (44) og sønn David (14) Remøy.

Faren var kaptein på båten og en meget erfaren sjømann som hadde vært til sjøs på fiskebåter og offshorefartøyer siden han var 15 år gammel. Sønnen var utplassert på båten i sin arbeidsuke fra Ytre Herøy ungdomsskole.

Flere av de andre på listen har vokst opp i Herøy eller har nære slektninger som bor der eller kommer fra kommunen.

De øvrige omkomne er:

Bjarte Grimstad, (37), Hareid

Kjetil Rune Våge (31), Ålesund

Frank Nygård (42), Hareid

Ronny Emblem, (25) Ålesund

Søren Kroer (27), Ørum Djurs, Danmark

Tor Karl Sandø (54), Ålesund.

Listen over de åtte savnede etter «Bourbon Dolphin»-forliset ble sluppet på pressekonferansen i dag. Fra venstre: Lensmann Per Otto Myklebust, Rederidirektør Trond Myklebust og prest Jens Terje Johnson. MMS-foto: JENS SØRAA
HM COASTGUARD
Larsen, Håkon Mosvold