Juksemakere bruker enkle verktøy som korrekturlakk og kulepenn og myndighetene frykter store mørketall blant dem som bruker mer avanserte metoder, skriver Dagsavisen.

– De fleste forfalskninger vi avslører er ganske amatørmessige. Jeg er redd for at mer «profesjonelle» svindlere kan slippe igjennom systemet, sier Per Haugum, direktør ved Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH).

3-4 personer blir avslørt i å forfalske dokumenter for å få jobb i helsevesenet månedlig.

– Vi har bare 18 saksbehandlere som skal behandle 20.000 søknader i året. Det sier seg selv at vi ikke har noen sjanse til å fingranske alle dokumenter, sier han.

SAFHs årsrapport for 2005 fastslår at dokumentforfalskning i helsevesenet er et økende problem. Haugum nevner oppsiktsvekkende eksempler.

– En kvinnelig medisinstudent sendte inn en søknad som viste at hun hadde fullført turnustjenesten på 18 måneder. Denne var forfalsket. Det merkelige er at hun kun hadde tre måneder igjen av legeutdannelsen. Jeg synes det er fullstendig ubegripelig, sier Haugum.

Det er ikke bare norske dokumenter som fikses og trikses med.

– Vi hadde nylig en sak der søkeren la ved en attest fra Holy Family Hospital i Pakistan. Attesten vrimlet av feil, og etter at vi tok kontakt med pakistanske myndigheter, fant vi ut at sykehuset ikke engang eksisterer, forteller Haugum til Dagsavisen.