• TAUS: Barneminsteren vil ikke svare på kritikken.

    FOTO: Dag W. Grundseth

- Lekkasjer kan være straffbare

Kommunalråden i Trondheim mener det verre at barneministeren fortsetter å informere om taushetsbelagt informasjon, enn at hun ba politiet om å etterforske en incest-sak på nytt.

- Inga Marte Thorkildsen fortsetter å fortelle om taushetsbelagt informasjon om et barn. Det er under enhver kritikk at hun fortsetter å lekke opplysninger om dette offentlig, sier Merethe B. Ranum (H), kommunalråd i Trondheim.

LES OGSÅ: KONTAKTET POLITI I INCESTSAK

Ranum har tidligere vært leder av fylkesnemnda.

Nemndas oppgave er først og fremst å fatte vedtak etter lov om barneverntjenester. Hun har også vært politiinspektør, og siden 2007 har hun vært kommunalråd.

- Langt verre

- At en offentlig tjenestemann gir ut taushetsbelagt informasjon er straffbart, og er i så fall langt verre at hun som stortingspolitiker ba politiet etterforske incest-saken på nytt, forteller hun.

DIAGNOSEN: På sin åpne Facebook-side skrev Thorkildsen barnets diagnose.

FOTO: SKJERMDUMP

Det var Dagbladet som først avdekket at Thorkildsen hadde kontaktet politiet.

Inga Marte Thorkildsen la søndag ut informasjon om barnets diagnose på sin Facebook-side.

Mandag morgen uttalte hun i NRK i programmet Politisk kvarter at det var fattet akuttvedtak i saken.

Utleverer informasjon om barnet

- Dette er taushetsbelagt informasjon som hun ikke har lov til å informere om, mest av alt av hensyn til barnet. At hun fortsetter å lekke detaljer er under envher kritikk, sier Ranum.

Ranum understreker at hun ikke kjenner noen i saken, og vet ingenting om barnet.

Til NRK uttrykker barnefaren gjennom sin advokat dyp fortvilelse over lekkasjene. Barnefaren har hovedomsorgen for barnet.

- Barnefaren er fortvilet og synes det er ille at hun indirekte anklager ham for incest. Han synes også det er ille at hun har forsøkt å dra i gang en sak når han allerede har fått omsorg for barnet av retten, og at hun fortsatt skriver om det på sosiale medier, forteller barnefarens advokat  Mette Yvonne Larsen til NRK.

- Burde vite bedre

Inga Marte Thorkildsen har vært stortingspolitiker siden 2001 og har blant annet vært medlem av Justiskomiteen og Helse- og omsorgskomiteen. 23. mars i år ble hun statsråd for barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet.

- Med sin lange bakgrunn og som en del av vårt lovgivende organ, burde Inga Marte Thorkildsen vite hvor strenge regler det er for å gi ut opplysninger om noens personlige forhold. At hun har som barneminister tar stilling for den ene parten i en sivil sak er svært alvorlig, sier Ranum.

Vil ikke kommentere

- Inga Marte Thorkildsen har ingen kommentar ut over det som allerede har kommet frem i media, opplyser pressevakten i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

 

Siste fra Innenriks

- Han synes den
er skremmende

2,7 millioner har sett Torbjørn (1) prøve å slå av pappas robot.

o Tre personer reddet ut av skred

Tre personer som ble tatt av et skred sørvest for Sykkylven i Møre og Romsdal fredag, ble raskt reddet ut.

o Prest tatt for familievold på Sunnmøre

En mannlig ansatt i Den norske kirke er pågrepet, siktet for vold i nære relasjoner, opplyser Sunnmøre politidistrikt.

o Påsken kan bli snøfri

På Vestlandet har flere skisentre måttet stenge allerede før påske på grunn av snømangel. Og det kan bli stadig mer vanlig, spår forskere.

o Seks russ pågrepet for
bortføring av 17-åring

Teipet fast en 17 år gammel jente i Rogaland.

o Etterforsker voldtekt på russetreff

Politiet etterforsker en mulig voldtekt av en jente på et russetreff på Fredriksten festning i Halden onsdag.