• TAUS: Barneminsteren vil ikke svare på kritikken.

    FOTO: Dag W. Grundseth

- Lekkasjer kan være straffbare

Kommunalråden i Trondheim mener det verre at barneministeren fortsetter å informere om taushetsbelagt informasjon, enn at hun ba politiet om å etterforske en incest-sak på nytt.

- Inga Marte Thorkildsen fortsetter å fortelle om taushetsbelagt informasjon om et barn. Det er under enhver kritikk at hun fortsetter å lekke opplysninger om dette offentlig, sier Merethe B. Ranum (H), kommunalråd i Trondheim.

LES OGSÅ: KONTAKTET POLITI I INCESTSAK

Ranum har tidligere vært leder av fylkesnemnda.

Nemndas oppgave er først og fremst å fatte vedtak etter lov om barneverntjenester. Hun har også vært politiinspektør, og siden 2007 har hun vært kommunalråd.

- Langt verre

- At en offentlig tjenestemann gir ut taushetsbelagt informasjon er straffbart, og er i så fall langt verre at hun som stortingspolitiker ba politiet etterforske incest-saken på nytt, forteller hun.

DIAGNOSEN: På sin åpne Facebook-side skrev Thorkildsen barnets diagnose.

FOTO: SKJERMDUMP

Det var Dagbladet som først avdekket at Thorkildsen hadde kontaktet politiet.

Inga Marte Thorkildsen la søndag ut informasjon om barnets diagnose på sin Facebook-side.

Mandag morgen uttalte hun i NRK i programmet Politisk kvarter at det var fattet akuttvedtak i saken.

Utleverer informasjon om barnet

- Dette er taushetsbelagt informasjon som hun ikke har lov til å informere om, mest av alt av hensyn til barnet. At hun fortsetter å lekke detaljer er under envher kritikk, sier Ranum.

Ranum understreker at hun ikke kjenner noen i saken, og vet ingenting om barnet.

Til NRK uttrykker barnefaren gjennom sin advokat dyp fortvilelse over lekkasjene. Barnefaren har hovedomsorgen for barnet.

- Barnefaren er fortvilet og synes det er ille at hun indirekte anklager ham for incest. Han synes også det er ille at hun har forsøkt å dra i gang en sak når han allerede har fått omsorg for barnet av retten, og at hun fortsatt skriver om det på sosiale medier, forteller barnefarens advokat  Mette Yvonne Larsen til NRK.

- Burde vite bedre

Inga Marte Thorkildsen har vært stortingspolitiker siden 2001 og har blant annet vært medlem av Justiskomiteen og Helse- og omsorgskomiteen. 23. mars i år ble hun statsråd for barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet.

- Med sin lange bakgrunn og som en del av vårt lovgivende organ, burde Inga Marte Thorkildsen vite hvor strenge regler det er for å gi ut opplysninger om noens personlige forhold. At hun har som barneminister tar stilling for den ene parten i en sivil sak er svært alvorlig, sier Ranum.

Vil ikke kommentere

- Inga Marte Thorkildsen har ingen kommentar ut over det som allerede har kommet frem i media, opplyser pressevakten i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

 

Siste fra Innenriks

o Savnet fisker funnet omkommet i Troms

En fisker er funnet omkommet i sjøen i Kvænangen i Troms. Mannen falt over bord fra en båt natt til onsdag.

o Redningsaksjon etter mann over bord

En redningsaksjon er iverksatt etter at en mann har falt over bord fra et fartøy i Kvænangen i Troms.

o De Grønne mest fram på måling

Miljøpartiet De Grønne går mest fram med 1,5 prosentpoeng til 4 prosent på en måling som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Arbeiderpartiet er fortsatt størst til tross for et fall på 1,2 prosentpoeng til 34,5 prosent.

o Fire til legevakt etter brann

To voksne og to barn ble natt til onsdag sendt til legevakten for kontroll etter en brann i en leilighet på Høybråten i Oslo. Brannen skyldtes trolig tyvkobling av det elektriske anlegget.

o Muslimskole-mødre
svarer på klage

Mødre for muslimsk grunnskole, foreningen som har fått godkjent søknad om muslimsk skole i Oslo, ber om at Oslo kommunes klage på godkjenningen blir avvist.

o Brende må svare om Dalai Lama

Utenriksminister Børge Brende (H) må i Stortingets spørretime onsdag svare på flere kritiske spørsmål om regjeringens holdning til Dalai Lamas kommende Oslo-besøk.