Kirsten Rasmussen, professor i rettspsykiatri ved NTNU, mener Ringheim er oppmerksomhetssøkende, og viser antisosial atferd.

— Hvis han er normalt intelligent, bryr han seg ikke om konsekvensene av sine handlinger, selv om de kan ramme både privatpersoner og det offentlige. Hvis han ikke er normalt intelligent, skjønner han ikke konsekvensene, sier Rasmussen.

At han hevder å angre på det han har gjort, tror hun ikke betyr at han angrer på skadene han påfører folk.

— Jeg pleier å vise studentene mine et bilde av en gutt som står i skammekroken og sier at han har angret. Det er nok slik med Ringheim som med den gutten, han angrer på konsekvensene det han gjør får for ham selv, men ikke de konsekvensene det får for andre, sier Rasmussen.

Hun tror også Ringheim kan ha problemer med å kontrollere impulser. Rasmussen mener han antakeligvis trenger behandling, men er ikke sikker på om det vil hjelpe.

— Man bør prøve å sy sammen et behandlingstilbud der han får skikkelig oppfølging. Det kan i det minste muligens forhindre skader på samfunnet og privatpersoner.

- Tvangspreg

Psykiater Berthold Grünfeld kaller Ringheim en «patologisk svindler».

— Dette er helt klart en løgnaktig person som har et enormt behov for å komme i fokus, sier Grünfeld.

Den kjente psykiateren har tidligere uttalt seg om andre kjente forbrytere, nå sist om Anna Lindhs antatte drapsmann.

— Ringheim er spenningsøkende, og søker hele tiden begivenhetenes sentrum. Det virker som om det er et tvangspreg over det han gjør, sier Grünfeld.

- Trenger han behandling?

— Ja, det gjør han nok, men jeg tviler på at det finnes noen effektiv behandling for hans tilstand, sier han.

— Han sier selv at han angrer hver gang etter at han har gjort liknende ting?

— Det er helt naturlig at han sier det. Noe må han si for å bevare selvrespekten.

Ingen tilbud for lystløgnere

Hvis Ringheim blir fengslet, finnes det ingen tilbud bak murene som er skreddersydd for lystløgnere.

— Vi har konsentrert oss om tilbud for rusmisbrukere, men har hatt denne typen folk inne før. Det er ikke ukjent for oss med folk som ikke følger samfunnets normer. Vi har programmer som skal hjelpe slike mennesker til å bli bevisste på sin egen tenkning, og dermed hvordan andre ser på det de driver med, sier Per Sigurd Våge, regiondirektør for Kriminalomsorgen Region Vest.

Han sier fengselsvesenet «skal ta imot» Ringheim.

— Psykiaterne mener slike er vanskelige å behandle, men vi gir de ikke opp. Det er forskjell på hvordan de oppfører seg i fengsel.

Noen kan være kverulanter, mens andre innordner seg, og skjønner at det ikke er lurt å prøve å spille en dobbeltrolle i et fengsel.

– ANGRER IKKE: Kirsten Rasmussen, professor i rettspsykiatri, tror ikke Richard Ringheim angrer på at han skader andre. – Det er konsekvensene det får for ham selv han angrer på, sier Rasmussen.<p/> FOTO: ADRESSEAVISEN