Vi tøffer ut fra båthavnen i Åstveit i en 26 fots motorbåt. Redningsvesten er på plass, farten er tilpasset omgivelsene, Jarle Ro og Geir Langeland fra Hordaland Røde Kors Hjelpekorps tenker sikkerhet om bord. Dessverre er det ikke alle som tenker på samme måte.

— Voksne menn er så tøffe, de tror at de ikke kan drukne, sier Jarle Ro.

Men det kan de, i aller høyeste grad. Sjøvettkampanjens undersøkelse av båtulykker fra et par år tilbake viser med tydelige tall at mannfolk ikke er så tøffe som de skal ha det til:

Middelaldrende mest utsatt

  • 90 prosent av de omkomne i båtulykker var menn.
  • Nesten halvparten av de som omkom var mellom 40 og 60 år.
  • Nesten 40 prosent av ulykkene skjedde fra åpen motorbåt.
  • Vel 75 prosent av de omkomne brukte ikke flyteutstyr.
  • Nesten 50 prosent av dem var påvirket av alkohol.

Som operasjonsleder for Hjelpekorpset har Ro vært med på mange søk etter savnede i Hordaland.

— De siste årene har det blitt flere søk på sjøen. Vi ser at det blir flere ulykker i forbindelse med sjø og båtliv, sier han.

Ro mener det er flere årsaker til at båtulykkene har blitt flere:

— Folk har fått råd til å ha båt. Mange har aldri hatt båt før, og begynner med en hurtiggående skjærgårdsjeep. De kjører båt som om de skulle kjørt på motor\vei, sier han.

Ro understreker at han ikke vil være noen gledesdreper, men ber folk om å være forsiktige:

— De aller fleste oppfører seg bra på sjøen, vi vil ikke skremme eller fordømme noen.. Vi vil bare at folk skal tenke sikkerhet når de er ute i båt.

Advarer mot nattbading

Ro mener at de aller fleste drukningsylykkene kunne vært unngått. Og han har rådene klare:

— Det er ingenting i veien med å kjøre fort, men kjør seint når du nærmer deg land, og vent med pilsen til du har fortøyd, sier han.

Han minner om at flytevesten er til for å brukes - hele tiden.

— Når du kjører skjærgårdsjeep kan du bli kastet på sjøen. Da rekker du ikke å ta på deg flytevesten i farten, sier han.

Ro advarer også mot kombinasjonen alkohol og bading.

— Det er ikke tøft å bade i påvirket tilstand. Kroppen har ikke samme evne til å beskytte seg mot det kalde vannet etter at man har drukket alkohol, sier han.

Kombinasjonen alkohol og bading på nattestid fører til en rekke dødsfall hvert år. Ro ber folk om å tenke seg godt om før de bader på nattestid.

— Ting forandrer seg om natten. Du ser ikke steiner og bunnforhold, og det er færre som kan hjelpe deg hvis du får problemer, sier han