Inga Sverdrup

Rekordmange barn starter i disse dager i barnehagen for første gang. Det er en tøff overgang både for foreldre og barn.

— Foreldre og voksne må tåle at barna gråter og er lei seg. Gråt er små barns kroppsspråk og deres måte å si at dette ikke er helt greit på. Begynner vi å avlede med en gang de begynner å gråte, tar vi fra dem den muligheten de har til å uttrykke seg på. Da risikerer vi at følelsene og utryggheten presses tilbake. Det er ikke sunt, sier universitetslektor i pedagogikk ved Universitetet i Stavanger, Gerd Abrahamsen. Hun har lenge engasjert seg i hverdagen til de aller minste i barnehagen.

Trøst, ikke avled

Ifølge Abrahamsen var det tidligere vanlig å avlede og avdramatisere avskjeden i barnehagen, ofte ved at foreldrene dro mens barna var opptatt i lek. Ny kunnskap har ført til at man har gått vekk fra dette de siste årene. Når flere tusen barn begynner i barnehage i disse dager, bør de ifølge Abrahamsen få skrike, gråte, og vinke farvel til foreldrene.

— At barna gråter når mor går, er ikke et tegn på at mor gjør noe galt. Tvert om. Det er et tegn på at alt er i orden, og at båndene mellom foreldre og barn er gode, sier Abrahamsen.

— Det er mer urovekkende dersom det er det samme for barnet hvilken voksen det er med, sier hun.

Trygge foreldre viktig

Agnes Andenæs forsker på barn og omsorg ved NOVA, og sier det er viktig at både foreldre og barn føler seg trygge i barnehagen. Det vil hjelpe barna til en myk start.

— Dersom foreldrene klarer å formidle at barnehagen er et kjempegodt tilbud, og at det er bra at barna får omsorg også av andre voksne, vil det kunne lette overgangen for barna, sier hun.

Trygge foreldre gir nemlig trygge barn ifølge Andenæs

— Dersom foreldre viser at de stoler på barnehagepersonalets kompetanse, og barna ser at foreldrene etablerer et godt forhold til de voksne i barnehagen, vil det være lettere for barna å vise de nye voksne tillit, sier hun.

Små doser av gangen

Tall fra Barne- og familiedepartementet viser at så mange som 7873 barn fikk barnehageplass i fjor. Frem til 20. mai i år hadde 4367 barn fått barnehageplass, og prognoser fra departementet tyder på at mellom 12.000 og 15.000 barn får tilbud i år. Ifølge Andenæs er en ny gruppe på full fart inn i barnehagen - de minste.

— Mange har vært skeptiske til å sende de minste barna i barnehagen. Dette er i ferd med å endre seg, og vi kommer til å innse at det er godt å gå i barnehage også for de minste. Barnehage for de minste er ikke lenger noe en tenker på som nest beste tilbud, sier hun.

(Bergens Tidende/Stavanger Aftenblad)

<b>SKEPTISK: </b>Når Sofie (17 md.) begynner i barnehagen om en uke, vil en av de voksne følge ekstra godt med henne. Det er trygt ikke bare for Sofie, men også for mor Cathrine Blindheim. Assistent Gro Håland prøver å lokke frem et smil fra en skeptisk liten jente. I bakgrunnen søstrene Helena (5) og Emma(5).<br/>FOTO: EGIL ERIKSSON