Thorstein Hanssen

— I tillegg ønsker vi tidligere sjefsøkonom i Verdensbanken Nicolai Stern, Nopelprisvinner i økonomi, Joseph Stiglitz, Indonesias miljøvernminister, generaldirektør Achim Steiner i FNs miljøorganisasjon UNEP, en representant fra Regnskogsfondet og en representant for urbefolkningen, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

Etter søndagens melding om at Norge de neste tre årene vil bevilge ni milliarder kroner til bevaring av regnskogen, er Naturvernforbundet og Regnskogsfondet på offensiven i arbeidet med å sikre ytterligere bevilgninger.

Ingen tid å miste

— Norge må gjøre det de kan for å få flere rike land med seg. Det er behov for 60 milliarder kroner i året for å unngå avskoging. Dersom 20 andre rike land enn Norge gir tilsvarende det Norge vil gi har vi denne summen, sier en entusiastisk og optimistisk Lars Haltbrekken.

Sammen med Lars Løvold fra Regnskogsfondet arbeider han aktivt overfor flere aktører forå sikre at Norges håndslag til regnskogen ikke blir stående alene, men blir satt ut i livet så fort som mulig.

— Gjerne fra neste år. Vi har ingen tid å miste med tanke på de økende klimagassutslippene, sier Lars Haltbrekken.

Feiret i natt

Utslipp fra avskoging av regnskog står for omlag 20 prosent av verdens samlede utslipp av klimagasser. Regnskogen binder CO2. Når regnskogen forsvinner frigjøres karbondioksiden i atmosfæren.

— Det finnes ikke noe annet tiltak som gir en rask effekt som bevaring av regnskogen, påpeker Haltbrekken.

— Hvor realistisk er det at Norge får følge av andre rike land i bevilgninger til bevaring av regnskog?

— Det tok i overkant av to måneder fra Regnskogsfondet og vi lanserte vårt forslag om seks milliarder til bevaring av regnskogen til en avtale var på plass. Hvis Norge arbeider aktivt med dette forslaget framover, ser jeg ingen grunn til at vi ikke skal lykkes, sier en optimitisk Lars Haltbrekken, som i natt feiret regnskogsmilliardene, men med måte.

— Det ble vel tre pils ekstra, sier han.

bt.no/adressa.no

  • Diskutér klima-milliardene her!
UN Photo/Paulo Filgueiras