Arna-kvinnen Liv Løvaas hadde jobbet med hjerte— og lungesyke i årevis da hun selv fikk hjerteproblemer for tre år siden. Siden 1991 har Løvaas vært regionsekretær for Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke.

Likevel forsto hun ikke hva som skjedde da hun bare 43 år gammel fikk de karakteristiske smertene i armer og brystet.

— Siden jeg har Bekhterevs, ble det til at jeg skyldte på gikt i brystbenet. Smertene i armene kunne være senefestebetennelse, trodde jeg. Det samme sa fagfolk på Legevakten da jeg kom dit første gang, forteller Liv Løvaas.

I ettertid har hun forstått at hjerteproblemene hadde ridd henne lenge. Langsomt ble det meste et ork, og smertene stadig mer plagsomme.

Trente seg opp

Liv Løvaas fikk hjelp i tide. Med mye fysisk trening er hun like god som før - minst.

— Jeg har ikke vært så god i ryggen på mange år som etter at jeg startet opptreningen. Det er en flott opplevelse å kjenne at jeg mestrer mer enn noensinne, sier Løvaas.

Regionsekretæren er glad for at helseministeren denne gang setter søkelyset på kvinnehelse. Kvinner og menn får ulik behandling av helsevesenet, sier hun.

Bagatelliserer

— Jeg tror det henger sammen med at kvinner bagatelliserer smertene sine. Kanskje de har høyere smerteterskel, kanskje de har større evne til å tåle smerte?

Når pasientene bagatelliserer plagene - slik jeg gjorde - er det ikke rart at helsevesenet gjør det samme, sier hun og legger til:

— Jeg opplever også at kvinner som har opplevd infarkt og påfølgende operasjon forteller en helt annen og mer nøktern historie enn menn med samme erfaringer. Menn har en tendens til å dramatisere. De har virkelig en historie å fortelle, sier hun med et smil.

Fokus på lungekreft

Fra Den Norske Kreftforening får helseministeren ros for sitt kvinneperspektiv. Særlig økningen i lungekreft blant kvinner opptar foreningen.

— På bakgrunn av de dystre fremtidsutsiktene er det spesielt gledelig at Helsedepartementet har utviklet en egen kvinnehelsestrategi. I løpet av året satser vi på å sette i gang et prosjekt der oppmerksomheten rettes mot tiltak for å få kvinner til å stumpe røyken, sier generalsekretær Anne Lise Ryel til kreft.no.

TRENTE SEG OPP: Liv Løvaas gikk lange turer i Langedalen, der hun bor, og opplever at formen er bedre nå er før hjerteproblemene.<p/>FOTO: KNUT STRAND