Er han døden nær av en liten forkjølelse? Har hun egentlig hodepine i mannens lystige øyeblikk (som mytene vil ha det til)?

Italienske forskerne påstår de har funnet svaret ved å følge personer som skifter fra det ene kjønn til det annet, beretter forskning.no.

Kvinnens skrekkhormon

Kjønnshormoner antas å være årsaken til all elendigheten. Forsker Anna Maria Aloisi, ved Universitet i Sienna, holdt 54 menn under oppsikt mens de ble behandlet med østrogener (kvinnelige kjønnshormoner) og antiandrogener (legemiddel som bekjemper mannlige kjønnshormoner).

Tretti prosent av deltakerne opplevde mer smerter av østrogendosene, først og fremst kronisk hodepine.

Annen forskning viser at når puberteten pøser på med østrogener til jentene, opplever de mer hodepine enn guttene. Østrogensvingninger er også en av årsakene til smerter kvinner får i menstruasjonsperiodene.

Det samme gjelder angivelig migrene. Når østrogennivået faller slår det av et spesielt gen i hjernen. Herrene, imidlertid, er trolig utstyrt med regelrett smertestillende hormoner.

Testosteron-pinex

Aloisi viser til en annen undersøkelse der dette har vist seg: En gruppe kvinner som ville bli menn, ble behandlet med testosteron. Halvparten opplevde å bli mindre plaget av smerter. Forskerne mener hormonet som gjør mannen til mann, hemmer smertesignaler i nervesystemet.

Også tidligere forskning dokumenterer at kvinner opplever både hyppigere og sterkere smerter enn menn, men da har man trodd ulik smertemestring var årsaken. Nå kan det være tilbakevist.

Aloisi mener ideen om å bruke testosterontilskudd også burde kunne brukes i forhold til kvinner, men poengterer at det er mer komplisert å gjøre.