Det er rådet fra spesialist i hjertesykdommer, Eva Gerdts. Hun gir Gro Harlem Brundtland bare delvis medhold i kritikken av norsk saltforbruk.

Gerdts er overlege ved hjerteavdelingen på Haukeland Universitetssykehus og forsker ved Universitetet i Bergen. Hun er enig i at salt bidrar til høyt blodtrykk som igjen øker risikoen for hjertekarsykdommer og nyresvikt. Men det gjelder bare når vi ser befolkningen under ett.

— Når du kommer til enkeltindivider så er sammenhengen ikke like sterk, sier Gerdts.

Når folk har høyt blodtrykk og diabetes, nyresvikt eller er overvektige samtidig anbefaler Gerdts mindre salt.

For resten av befolkningen er det ikke sikker mindre salt har noen virkning

Nordmenn spiser mye salt. Gerdts tviler på om det er mulig å halvere det norske saltforbruket for å komme mer på linje med hva som er vanlig i mange andre land.

— Det er nesten ikke mulig hvis du skal spise alminnelig norsk mat, sier Gerdts.

I stedet vil hun satse på å få ned bruken av fet mat, snacks, hamburger og pølser for eksempel. Mindre fet mat reduserer overvekt, noe som er bra for helsen i seg selv. Og siden fet mat ofte er salt mat, reduseres saltinntaket samtidig.