Amerikanske aksjer falt. Europeiske børser stupte, og tilstanden i Tyskland betegnes som et krakk. Oljeprisen steg til over 30 dollar fatet, etter terrorangrepet mot World Trade Center — et av knutepunktene i verdensøkonomien.

— De har rammet symbolet på den vestlige kapitalismen. Børsene er nervøse. Dersom dette er begynnelsen på en terrorbølge, vil det kunne få svært alvorlige følger for verdensøkonomien, sier professor Rolf Brunstad ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Nervøse investorer i dag

Da vil oljeprisene raskt falle mot bunnrekorder.

— Dersom det blir med dette ene terroranslaget, vil markedene trolig roe seg i løpet av dager eller uker. Jeg vil være forsiktig med å overdramatisere, sier Brunstad.

At flere aksje- og obligasjonsmarkeder holdes stengt inntil videre, mener han er fornuftig. Sjefmekler Peter Warren i Finansbanken sier all erfaring viser at markedene overdriver slike situasjoner.

— Folk er nervøse, og vil sitte med penger i stedet for aksjer. Det tyske hovedindeksen havnet på minus åtte prosent. Sånn jeg ser det, er dette et klassisk geriljaangrep der angriperen har lykkes med å skape forvirring, sier Warren. Han forventer fortsatt nervøsitet i dag, med panikksalg og kursfall.

— Men uten en pågående krigskonflikt vil dette ta seg inn igjen, mener han.

Søker trygge investeringer

Senioranalytiker Kyrre Aamdal i DnB Markets sier mye er avhengig av hva som avdekkes rundt terroraksjonen de nærmeste dagene.

— At rentene på tyske statsobligasjoner faller, er tegn på at investorer søker en trygg havn. Det vil være trenden fremover, sier Aamdal.

Han synes det er vanskelig å spå utfallet av meldinger om at amerikanske og andre utenlandske markeder er innstilt.

— Det kan skape problemer for effektiviteten, spesielt dersom de store varehandelsbørsene i New York er rammet. Dersom betydelige meglerhus rammes, vil det skape dårlig likviditet, sier Aamdal, som tror det vil ta tid før optimismen er tilbake i aksjemarkedet.

Amerikanske Bond Market Association anbefalte i går at det amerikanske obligasjonsmarkedene holdes stengt på ubestemt tid. Investorer over hele verden rømte fra amerikanske dollar, og dollarkursen svekket seg kraftig mot andre nøkkelvalutaer. Gullprisene i Europa har ikke steget kraftigere siden Asia-krisen i 1997.